A nők csak a csúnya férfiakat vádolják zaklatással, mondta az elnök, az internet őrjöng

nlc | 2020. Február 04.
„A férfiak állandó veszélyben élnek” emiatt, tette hozzá Ecuador vezetője. Most már visszaszívná szavait.

Érdekes megfejtést adott Lenin Moreno, Ecuador elnöke a szexuális zaklatás jelenségére, az ez ellen fellépő nőkre és úgy általában az egész #metoo kampányra. Egy befektetőknek szóló rendezvényen (értsd: főleg gazdag férfiak előtt) azt mondta: 

Sok nőt látok, aki zaklatás miatt tesz feljelentést, és ez jó, sokszor azonban a csúnya férfiakat célozzák meg. Nem feltétlenül élik meg zaklatásként, ha az illető a társadalmi mérce szerint vonzónak számít.

Azt is elmondta, hogy „a férfiak a szexuális zaklatás vádja miatt folyamatos veszélyben élnek”. Az erről szóló felvételeken látszik: a közönség egy része kuncog és tapsol az elnök szavait hallva. 

Fotó: MTI / EPA / Jose Jacome

Moreno félig viccnek, férfias összekacsintásnak szánta mindezt. és már vissza is szívná saját szavait, az internet – és a nők jogaiért küzdő civilek – azonban nem felejtenek. A beszédet múlt pénteken mondta el, és még aznap este szabadkozott a Twitteren. Azt írta, nem akarta bagatellizálni a jelenséget, és sajnálja, ha valakit rosszul érintett az, hogy szavait „így interpretálták”. Hétfőn reagált minderre a Quitói Jogvédelmi Tanács, Ecuador egyik legnagyobb emberi jogi szervezete. Azt írták, az, hogy az ország legnagyobb közjogi méltósága így viccelődik, jól leírja, mennyire normális a nőkkel szembeni erőszak, amelyet minden élethelyzetben tűrniük kell.

Ecuador valóban rosszul áll ebben az ügyben: egy tavalyi, húszezer háztartásban elvégzett felmérés szerint a nők 32 százaléka élt már át szexuális erőszakot.

Exit mobile version