Ez a koronavírus-járvány pozitív következménye

nlc | 2020. Március 01.
Látványos műholdképen látszik, ahogy drasztikusan csökkent a légszennyezés Kínában.

Szombat éjfélig valamivel több mint 85 ezer ember fertőződött meg koronavírustól szerte a világban. Összesen 59 ország érintett, újként Írország került fel a listára egy megbetegedéssel. Az illető Észak-Olaszországban kaphatta el a kórt.

A halálesetek száma 2900 és 3000 között van, már az Egyesült Államokban is van halálos áldozata a vírusnak. Washington államban, Seattle Kirkland nevű elővárosában halt bele egy ötvenes éveiben járó nő a betegségbe.

A koronavírus-járvány azonban egy nem várt, pozitív következménnyel is járt: Kínában drasztikusan csökkent a légszennyezettség, miután a vírus miatt jelentősen lelassult a gazdaság.

A NASA és az Európai Űrügynökség műholdképein jól látható a változás:

Látványosan csökkent a légszennyezettség a koronavírus hatására január eleje és február közepe között Kínában (Kép: NASA Earth Observatory)

A NASA beszámolója szerint elsősorban a nitrogén-dioxid mennyisége csökkent, ezt főként az autók és a gyárak engedik a levegőbe. A légszennyezettség először Vuhan környékén javult, aztán az ország többi részén is ezt tapasztalták.

Először Vuhan környékén tapasztalták a levegőminőség javulását (Kép: NASA Earth Observatory)

A légszennyezettség csökkenése még a szakembereket is meglepte, ilyen drámai visszaesést még nem láttak korábban.

(Kiemelt kép: Nicolas Asfouri / AFP)

További hírek a koronavírusról:

Exit mobile version