Csak lányokat keresett az iskolaszövetkezet, félmilliós bírságot kaptak

K. B. | 2020. Március 31.
Irodai munkát hirdetett egy iskolaszövetkezet, aztán kiderült, hogy csak lányoknak szól az ajánlat. Bírságolt az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Tavaly nyáron keresett munkavállalókat irodai munkára a Jobb Kezek Szolgáltató Iskolaszövetkezet. A férfi jelentkezőknek külön írták meg, hogy „csak lányokat tudnak felvenni”. Az egyik elutasított jelentkező az Egyenlő Bánásmód Hatóságához fordult, amely félmilliós bírságot szabott ki a cégre.

Erre a munkára csak lányokat kerestek (illusztráció: MTI/Szigetváry Zsolt)

A határozatba foglalt indoklás szerint a kérelmező megfelelt a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek (nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, valamint az Excel ismerete előnyt jelent), az elutasítás indoka tehát kizárólag a férfi neme volt, noha az állás betöltésére férfi és női munkavállaló egyaránt alkalmas. Az összeg bírság, azaz nem a hátrányos megkülönböztetést elszenvedett kérelmezőt, hanem az államot illeti.

Az EBH-határozat birtokában a panasztevő bírósághoz fordulhat elégtételadásért vagy sérelemdíjért, miután ilyen irányú kérésére az iskolaszövetkezet tavaly óta nem reagált.

Hátrányos megkülönböztetés

(via Index)

Exit mobile version