Három extra finom tejes kávékülönlegesség – Tiramisu latte, Ca phe sua da, tojáslikőrös latte

nlc | 2020. Június 02.
Ha szereted időnként a változatosságot, és a jól megszokott kávéd helyett valami újat is megkóstolnál, akkor próbáld ki az alábbi három specialitás valamelyikét. Esetleg mindegyiket. Szerencsére egyiket sem bonyolult elkészíteni, viszont a végeredmény cseppet sem lesz hétköznapi.

Tiramisu latte

A tejeskávé nagyon finom, a tiramisu is az, vajon milyen lehet a kettő együtt? Mennyei. Bár első hallásra furcsa párosításnak tűnhet, hogy egy ilyen édesség kerül a kávéba, mégis nagyon jól kiegészítik egymást, és harmonikus ízvilágot adnak. És a mi a legnagyszerűbb az egészben, hogy cseppet sem bonyolult elkészíteni. Nem csak kávékülönlegességként, hanem desszertként is remekül megállja a helyét ez a nyalánkság, és garantáltan sikert arathatsz vele egy baráti összejövetelen.

Tiramisu latte – desszertnek sem utolsó ez a kávékülönlegesség

A jó tiramisu latte így készül:

1. Először főzz egy kis adag presszókávét
2. Öntsd fel egy nagy pohár habosított meleg tejjel
3. Keverj el benne fél evőkanál mascarponét,
4. Adj hozzá 50 ml Amaretto likőrt
5. Édesítsd cukorral
6. Díszítsd fel fahéjjal

Ca phe sua da

Ez a vietnámi kávékülönlegesség kifejezetten erős és édes, így napindító reggeli koffeinbombának is kiváló, de délutáni desszertként is remekül beválhat. Felszolgálható jéggel és anélkül is (Vietnámban a forró változatot, a cafe nongot általában reggel fogyasztják, míg a jeges verzió, a cà phê sữa đá délutáni „fogás”). Egyedi ízeit a sötétre pörkölt kávészemektől, a különleges szűréstől és a sűrített tejtől kapja.

A legjobb alapanyag hozzá a vietnámi Trung Nguyen, de megfelel bármilyen hikori ízesítésű kávé is. Ezen kívül készülj fel még phin (fin) nevű vietnámi szűrővel is – ez fontos eleme lesz az elkészítésnek, és ma már nálunk is kapható –, ha pedig ilyen nincs kéznél, akkor főzz le előre egy presszókávét, mert a csepegtetős szűrés helyett ezzel fogsz dolgozni.

Cà phê sữa đá – a sűrített tej és a hikori kávé adja a különleges ízét

Elkészítés

1. Első lépésként forralj fel vizet
2. Ezután melegítsd fel a szűrőt úgy, hogy a forró vízből egy keveset keresztülöntesz rajta
3. Tegyél a szűrőbe 4 teáskanálnyi kávéőrleményt, és helyezd rá a szűrőt a pohárra, de ügyelj, hogy ne csavard be túl erősen
4. Csepegtess egy kevés forró vizet a kávéra, és hagyd, hogy kicsit átnedvesítse az őrleményt
5. Töltsd fel forró vízzel a szűrőt teljesen, és hagyd lecsöpögni a kávét. Ez 3-4 perc alatt meg is történik
6. A „lefőtt” kávéba önts sűrített tejet (egy adag kávéhoz körülbelül egy teáskanállal, de lehet többet is, ha édesen szereted)
7. Hagyd kicsit hűlni a kávét, majd tedd bele a jeget

Ha nincs ilyen spéci vietnámi szűrőd, akkor a folyamat gyorsabb és egyszerűbb, és bár nem ez az autentikus módszer, a végeredmény így is finom lesz.

1. Önt egy pohárba sűrített tejet
2. Öntsd rá az előre lefőzött forró eszpresszót
3. Hagyd kicsit hűlni, majd adj hozzá a jégkockákat
4. Keverd össze

Tojáslikőrös latte

Egyes alkoholos italok kitűnően illenek a kávéhoz – ilyenek például a likőrök, és közülük is különösen a tojáslikőr. Egy hétköznapi eszpresszót nagyszerűen feldobhatunk vele, és így egy telt ízű, édes, alkalmi finomságot kapunk. Az elkészítése nem túl bonyolult, ha bolti tojáslikőrt használunk.

Tojáslikőrős latte – igazi vendégcsalogató finomság

Hozzávalók

4 cl tojáslikőr
egy adag eszpresszó
1 dl tej
fahéj vagy szerecsendió

Elkészítés

1. Először össze kell keverni a likőrt és a tejet. Egy kevés tejet tegyél félre
2. Ezután habosítsd fel ezt a mixet
3. Öntsd hozzá óvatosan a kávét
4. A maradék tejet habosítsd fel, és kanalazd a csésze tetejére.
5. Szórd meg a tejhabot őrölt fahéjjal vagy szerecsendióval.

 

Exit mobile version