Egészség
Szponzorált tartalom

Finom kávét szeretnél? Daráld úgy, mint a profik!

Azt gondoltad, hogy a kávé fajtája, minősége vagy éppen az elkészítés mondja a kulcsa annak, hogy milyen lesz a reggeli napindító feketéd? Tévedsz. Igaz, hogy ezek mind nagyon fontos dolgok a végeredmény szempontjából, ám hiába tökéletesek a fenti faktorok, ha a darálást elrontod. Gyere, és pillants be ebbe a tudományába velünk!

Egyre nagyobb divat a szemes kávé, és az igazi gourmet-k szinte kizárólag ilyet vásárolnak azért, hogy maguk darálhassák le a kívánt finomságúra. Hogy miért olyan fontos mozzanat számukra a darálás és a szemcseméret? Íme a válasz.

Finom, finomabb, legfinomabb

A darált kávé szemcsemérete sokkal jobban befolyásolja az ízélményt és a kávé élvezeti értékét, mint azt a legtöbb ember sejti. Egyszerű a magyarázata, hogy miért olyan fontos a darálás minősége: ez befolyásolja ugyanis, hogy mekkora felületen érintkezik a forró víz a kávéval. Ha nagyon finom az őrlemény, akkor nagy felületen oldhatja ki a víz az ízeket, ha pedig durvák és nagyok a szemcsék, akkor ugyanez a felület kisebb, így kevésbé intenzív aromákat és más típusú ízeket nyerhetünk ki. Ezen felül a szemcseméretet hozzá kell igazítani a különféle elkészítési módokhoz és kávéfőzőkhöz is azért, hogy a kívánt ízeket kapjuk – így például más és más az ideális méret a török kávéhoz, a kotyogós masinákhoz és a filteres gépekhez is.

A babkávé egyre nagyobb divat az ínyenc kávéfogyasztók körében, aki szeretik maguk darálni az alapanyagot

Mondd meg, milyen kávét szeretsz, megmondom, hogyan daráld!

Nálunk még mindig a kotyogós és a filteres kávéfőzők a legelterjedtebbek, és ez valószínűleg sokáig így is marad, hiszen a professzionális és félprofi háztartási presszógépek ára magas, a forrázott török kávénak pedig nincsenek igazi hagyományai hazánkban.

Az öreg kotyogós

A kotyogósoknál kell talán a legtöbbet kísérletezni a darálás beállításával, ugyanis ha túl finom az őrlemény, a víz nehezen folyik át rajta, amitől az oldódási folyamat ideje megnő, és ennek következtében sötét és keserű lesz a kávé. Ha túl nagy szeműre daráljuk a kávébabot, akkor a kelleténél gyorsabban szalad át az őrleményen a víz, amitől az ízek „laposak” lesznek, mi pedig ihatjuk az amerikai ízlésnek sokkal inkább megfelelő híg és tartalmatlan löttyöt. Egyszóval a kotyogósnak a közepesen finomra darált kávé felel meg leginkább. Azonban még akkor is elronthatjuk a főzést, ha sikerült megtalálni az ideális szemcseméretet. Ha például túlságosan betömörítjük a kávét a gépbe, akkor a víz nem járja át megfelelően és egyenletesen (erre bizonyíték, ha a főzés után a zaccban teljesen száraz részeket találsz), ha pedig nagyon laza a tömörítés, akkor a kelleténél hamarabb folyik rajta keresztül a forró folyadék, és így nincs rá idő, hogy kioldódjanak a kávé aromái. A jó öreg kotyogós esetében tehát közepes szemcsemérettel, a tartóban egyenletesen elosztott kávéval és gyengéd tömörítéssel dolgozzunk!

Olaszos presszógépek

A kotyogósnál alkalmazott szemcsemérethez képest finomabb őrlésű kávét tanácsos tenni az olaszos presszógépekbe. Ezek nagy nyomás alatt, vízpumpával dolgoznak, így az apróbb szemű őrleményen is áthatol a víz, és egyenletesen átitatja a kávét. Ezek a gépek a nagyobb szemcsemérettel hígabb, gyengébb kávét adnak, és nem kapjuk meg tőlük azt krémes, zamatos, olaszos eszpresszóélményt, amire vágyunk.

Török kávé

A legfinomabbra darált kávét a leforrázós, törökös elkészítési mód igényli. Szinte púderszerű porrá kell őrölni a kávébabot ahhoz, hogy a legjobb formáját tudja hozni a kávé, hiszen a víz igen rövid ideig érintkezik csak vele, és ez alatt kell minden értékes aromának kioldódnia.

A németes filteres

A filteres „csöpögtetős” gépekhez nagy szemcseméret kell, mert ezeknél víz sokáig érintkezik a kávéval és magasabb a hőmérséklete is. Túl finom őrleményt használva a kávé ezekben keserű lesz. A török kávéhoz hasonlóan a tömörítéssel természetesen itt nem kell foglalkozni.

Hidegen „főtt” kávé – a trendi cold brew

Manapság kezd nálunk is divatba jönni – főleg az ínyenc kávérajongók körében – a hideg vízben oldott, főzésmentes kávé. Ez nem a gyors, reggeli napindító fekete, amit két perc alatt lefolyik a kotyogóson, hiszen 8-10 órát is áztatni kell ahhoz az őrleményt, hogy kinyerjük a megfelelő ízeket. Különleges élmény az ilyen kávé, érdemes tehát megpróbálkozni vele. Annál is inkább, mert igen egyszerű az elkészítése, hiszen nem kell hozzá kávéfőző, csak egy daráló, amivel kifejezetten durvára, nagy szeműre aprítjuk a kávébabot.

A titok a darálóban van

A tökéletes kávé receptje minden hozzáértő szerint így kezdődik: végy egy jó kávéőrlőt! Sokan úgy tartják, hogy a kávégépnél is fontosabb, hogy milyen ez a készülék. A legelterjedtebb darálókban egy kés forog, és darabosra töri, roncsolja az alapanyagot – vagyis tényleg darálók ezek a gépek, és nem őrlők. A velük készített egyenetlen szemcseméretű őrleményből jó esetben egy átlagos kávé lesz. A finom kávéhoz viszont nagyon egyenletes szemcseméret kell, amit őrléssel és nem darálással lehet elérni. Ennél fogva – ahogy a régi malmokban a malomkövek – az ilyen gépekben két sík vagy kúpos felület nyomódik össze és forog egymáson, köztük pedig aprózódik, morzsolódik a kávébab a kívánt méretűre. Ez a méret állítható is, így elkészíthetjük a megfelelő finomságú őrleményt a különféle, fent részletesebben is taglalt kávétípusokhoz. Egyébként, ha keresgélsz kicsit nagymamád stelázsiján vagy turkálsz a kredencben, jó eséllyel találsz majd egy régi, kézi tekerős darálót. Ezek kúpkerekes szerkezetek, tehát valódi őrlők, így tökéletesen megfelelnek az ideális őrlemény előállításához. Ráadásul többségükben még az őrlőkúpok távolsága is állítható, így a szemcseméretet is az igényeid szerint kalibrálhatod. Ennél több nem is kell a tökéletes kávéhoz!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top