Otthon
Szponzorált tartalom

Kávézás a világ körül: így kávéznak az olaszok, a franciák, a törökök és az spanyolok

A finnek sajtot tesznek a kávéjukba, a törökök jósolnak belőle, Thaiföldön elefántok által megemésztett kávébabot kínálnak csillagászati áron, az etiópok pedig 2 órán át főzik. Te melyik nemzet kávéját kóstolnád meg a legszívesebben?

Ahány nemzet, annyiféle kávéfogyasztási szokás létezik, és az, ami máshol hétköznapi, nálunk különlegesnek számít. Ők a világ legnagyobb kávérajongó nemzetei, akik különös becsben tartják a kávét.

Olaszország

Az olaszok számára a reggel illata összeforr a frissen főtt kávé aromájával. A napot krémes kapucsínóval indítják, utána viszont elérkezik az espresso ideje. Egy jó espressót a nap bármely szakában szívesen vesznek: beülnek a kávézókba, és szépen, komótosan elkortyolják. Az ínyenc olaszok megadják a módját a kávézásnak is, nem siettetik még az espresso felhörpintését sem – elvitelre kérni egy espressót igazi illetlenség.

Törökország és Szerbia

Ha törökösen elkészített kávéval kínálnak, tudd, hogy ha megiszod, akármilyen álmos is vagy, biztos, hogy perceken belül kipattan a szemed. A törökök egy cezve nevű rézből készült nyeles edényben készítik a kávét, amit sok cukorral, vagy lokummal, egyfajta édes, zselészerű édességgel kínálnak. Törökországban egy hiedelem is kapcsolódik a kávé édesítéséhez: minél édesebben szolgálja fel a menyasszony a vőlegénynek, annál édesebb a szerelme is.

A törökökhöz hasonlóan isszák a szerbek is a kávét, náluk ratluknak hívják a kávé mellé felszolgált harapnivalót. Miután a kávézacc leülepedett, felfordítják a csészét és a törökökhöz hasonlóan jósolnak a zacc formájából. Mindkét országban fontos szerepet tölt be a kávé és a kávézók is: ha vendégségbe mész, biztos, hogy jó erős kávéval kínálnak, és a kávézók még a legkisebb településeken is zsúfolásig telve vannak.

Etiópia

Etiópiában a különleges alkalmakra nem kevesebb, mint 2 órán keresztül készül a kávé. Nagy gonddal bánnak a kávéval, és a két órás folyamatból is érezhetjük, a kávé igazán fontos a kultúrájukban. A kávéba karakteres fűszereket, sót, és akár vajat is tesznek ízesítés gyanánt.

Németország, Ausztria

Németország a világ egyik legjelentősebb kávéfogyasztó nemzete: átlagosan 4 csésze kávé fogy naponta. Bécsben ennél komótosabb a tempó, de annál fényűzőbb: a forró vízzel felöntött, mézzel édesített espressót tejszínhabbal koronázzák meg, ami a bécsi kávé megfelelője. A bécsi cukrászdákban szívesen fogyasztják a kávét egy-egy szelet tortával.

A törökök megadják a kávézás módját

Skandinávok

A németek mellett a skandináv országok is élen járnak a kávéfogyasztásban. A svédek durvára őrölt kávéból készítik a grug nevű italukat, amit egy rézedényben forralnak fel. A finnek azonban emelik a tétet, és egy juustoleipä  nevű sajttal ízesítik a kávéjukat.

Görögország

Csak úgy, mint az olaszoknál, a görögöknél is rendkívül fontos a család. Olyannyira, hogy a tiszteletük jeléül először mindig az idősebbeknek szolgálják fel a kávét. A forró éghajlat miatt leginkább hidegen isszák a kávét, de nem akárhogyan! Jó eséllyel te is ittál már frappét, ami a nagy nyári melegben igazi felüdülés, és hamisítatlan görög életérzés.

Franciaország

Ha egy hangulatos francia várost képzelünk magunk elé, biztos, hogy macskaköves utcákon sorakozó kicsi, de annál nyüzsgőbb kávézókra gondolunk, ahol a vendégek ráérősen kavargatják a kávéjukat, és harapják a pillekönnyű péksüteményeket. A franciák egyik kedvenc kávéja a café au lait, ami reggelente a croissant mellé isznak, valamint a café russe, amiben kávé és tejhab rétegek követik egymást.

Spanyolország

A spanyolok az olaszokhoz hasonlóan szeretnek sziesztázni, és a nyugalom perceit, óráit a cortadóval teszik teljessé, amit reggelre is szívesen kortyolnak. Az 1 decis üvegpoharak alján espresso gőzölög, rajta gőzölt tej, amit egészen vékony tejhabbal koronáznak meg.

Fűszerek a kávéban

Ahány nemzet, jóformán annyiféle kávé és fogyasztási szokás létezik. Marokkóban borssal, a Közel-Keleten aromás kardamommal isszák, Mexikóban fahéjat szórnak rá, Brazíliában pedig a fahéj mellé pedig tejszín és rum, vagy brandy is dukál. Nem meglepő talán, ha az írek sem fogyasztják alkohol nélkül: sűrű tejszínnel és ír whiskyvel szürcsölik.

Amerika 

Az USA is élen jár a kávéfogyasztásban, és ugyan saját elnevezésű kávéjuk is van, mégsem Amerikából ered. Az americano valójában az olasz espresso könnyedebb verziója, ugyanis az amerikaiaknak a klasszikus kis fekete túl erősnek bizonyult. Az espressot több vízzel készítették, és megszületett a caffe americano.

Thaiföld

Thaiföldön készítik a világ egyik legdrágább kávéját, ami az után készül, hogy az elefántok emésztőcsatornáján keresztül ment. Az eljárás ugyanaz, mint a cibetmacska esetében: vagyis az ürülékéből kiválogatott kávébabot dolgozzák fel, amit aztán csillagászati áron kóstolhatnak meg a kávérajongók. A kávészakértők szerint a thaiföldi kávé ízletes, étcsokoládés aromájú.

Vietnám

Vietnámban felcserélik a kávé és a tej sorrendjét, de még a készítési eljárás is különleges. A kávézókban egy üvegpoharat tesznek eléd, amiben sűrített tej van, a pohár szájára pedig egy phin, azaz egy kis szűrő kerül, amiben a kávét találod. A kávé a szűrőn keresztül néhány percen át csöpög, és így egy rendkívül erős, magas koffeintartalmú kávéitalt kapunk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top