Egyre rosszabbul van az éhségsztrájkoló szaúdi aktivista

nlc | 2020. November 05.
Két éve tartják fogva Ludzsejn Hatlúl női aktivistát. Annyi volt a bűne, hogy felszólalt a nők autóvezetésének tilalma ellen

Az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottsága (CSW) azonnali szabadon bocsátására szólította fel a szaúd-arábiai hatóságokat csütörtökön, és kiemelték, hogy az október 26-a óta éhségsztrájkot folytató Hatlúl állapota egyre romlik.

Hatlúlt azért tartóztatták le, mert felszólalt a nők autóvezetésének tilalma ellen (amelyet néhány héttel később eltöröltek), és bírálta a rendszert, amely szerint az országban a nőknek számos dolgot csak a férfi gondviselő engedélyezhet.

A közlemény felszólította Szalmán szaúd-arábiai királyt, hogy a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, november 25. alkalmából bocsássa szabadon a 2018 óta fogva tartott Ludzsejn Hatlúlt. Mindemellett bírálta a szaúdi hatóságokat, amiért megtiltották az aktivistának, hogy családtagjaival kapcsolatba léphessen. A nő családja azzal vádolja a hatóságokat, hogy a börtönben Hatlúlt megkínozták, és szexuálisan is bántalmazták.

Nem sokkal a letartóztatása előtt az aktivista találkozott a CSW több tagjával, és beszélt nekik a nők helyzetéről a királyságban. A közlemény szerint e találkozó is szerepet játszott a letartóztatásában.

A bizottság hangsúlyozta, hogy minden aktivistának biztosítani kell a jogot, hogy félelem és későbbi megtorlás nélkül kapcsolatba lépjen az ENSZ munkatársaival. Emlékeztettek arra is, hogy a szaúdi hatóságok márciusra tűzték ki Hatlúl tárgyalásának következő fordulóját, amelyet azóta a koronavírus-járványra hivatkozva többször elhalasztottak.

Bátor nők a nagyvilágból:

(Kép: PixaBay)

Exit mobile version