Volt egy kis gond Pakson, de nincs ok pánikra

T.CS. | 2021. Február 18.
Az ember sosem hall szívesen arról, ha egy hozzá közeli atomerőben gikszer adódik, még akkor sem, ha az a probléma egyáltalán nem súlyos, mint éppen most.

A Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skálán (International Nuclear Event Scale – INES) 1-es szintű esemény történt Pakson, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában – közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján szerdán. A tárolóban február 12-én  az egyik tárolócsőcsoportnál a lecsökkent védőgáznyomás helyreállítása során az üzemeltető személyzet eltért az Üzemeltetési Feltételek és Korlátok előírásainak műveleti sorától – ismertette az MTI.

Az atomerűmű hármas reaktora (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A Telepaks paksi hírportál közösségi oldalán azt közölte: az előírások szerint ilyen esetben négyszer lehet utántöltést végezni, ami ezúttal eggyel többször történt meg. A hivatal közleményében hangsúlyozta: az esemény nem gyakorolt hatást a környezetre és a személyzetre, az OAH felügyeli az esemény kivizsgálását. Legutóbb a földrengés idején izgulhattunk a paksi atomerőműért.

Olykor felkapjuk a fejünket arra, mi történik Pakson:

Exit mobile version