Egészség

A Paksi Atomerőmű is megérezte a mai földrengést

Kisebb földrengés volt érezhető Magyarországon kedden kora délután, a horvátországi rengés folyományaként.

A Dunántúlon rengett a föld: Balatonszemesen, Szombathelyen, Kaposváron, Pécsett, Baján, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Zalaszentlászlón és Keszthelyen is

érezhető volt a 15-20 másodpercig tartó, enyhe rengés.

A Zágráb közeli epicentrumú 6,4-es földrengés miatt Budapesten mozogtak a csillárok, kilengett a karácsonyfa. 

A Paksi Atomerőmű ezt közölte a rengéssel kapcsolatban:

„2020. december 29-én 12:21-kor földrengést észleltek Paks körzetében. Bár az atomerőműben is érezhető volt a rengés, az üzemeltetés zavartalanul folytatódik. Jelenleg minden berendezésünk rendben üzemel, ugyanakkor kollégáink az összes biztonsági rendszert ellenőrzik” – írták. A Paksi Atomerőműben a korábbi években biztonságnövelő intézkedéseket hajtottak végre, amelynek keretében a földrengésállóságot is jelentősen megerősítették. „Kijelenthető, hogy a Paksi Atomerőmű a térségünkben előforduló földrengéseknél jelentősen erősebbeket is képes biztonsággal elviselni.”

Horvátországban 6,4-es magnitúdójú földrengést mértek

12 óra után. Horvát lapok szerint a magyar határtól körülbelül 100 kilométerre fekvő Petrinjában – az epicentrumhoz legközelebbi településen – házak is összeomlottak. A közeli Zágrábban szintén okozott károkat a földrengés: az áram és a telefonszolgáltatás is elment több helyen. Petrinjában egy halottról is tudnak már: egy gyerek vesztette életét. A településre katonákat rendeltek ki, hogy segítsenek a romeltakarításban és az emberek keresésében.

És mégis mozog a Föld:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top