Egyelőre nem lesz nemsemleges útlevél a briteknél

Farkas E. Lina | 2021. December 20.
Számos olyan ország van a világban, amely lehetővé teszi a nemsemlegességet az útlevelekben.

A brit Legfelsőbb Bíróság azonban (Supreme Court) elutasította a perkeresetet, amely nemsemleges útlevelek kibocsájtására kötelezte volna a kormányt, írja a BBC. A jogvitát a transznemű Christie Elan-Cane évekkel ezelőtt indította el, arra hivatkozva, hogy az útlevelek kiállításának jelenlegi gyakorlata, miszerint a „nem” rovatban csak és kizárólag férfi vagy nő szerepelhet, sérti az országban hatályos emberjogi törvényeket.

A  brit bírói testület elutasító ítéletük indoklásában azt írták, hogy az útleveleket kérelmezők neme „olyan életrajzi adat, amely segít a hatóságoknak beazonosítani a kérelmező személyazonosságát”

A Pink News szerint számos olyan ország van, amely lehetővé teszi az “X” nemi opciót az útlevelekben, köztük Ausztrália, Ausztria, Kanada, Dánia, Németország, Izland, India, Málta, Hollandia, Új-Zéland, Nepál, Pakisztán, Németország, Málta, Új-Zéland és Uruguay.

A nemsemleges útlevelek megfelelnek az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetének a géppel olvasható úti okmányokra vonatkozó elfogadott szabványainak is, és az Egyesült Királyság is elismeri őket, ha azt egy másik ország állítja ki őket.

Exit mobile version