500 éve nem volt ilyen súlyos aszály Európában

FEL | 2022. Augusztus 24.
Az Európai Bizottság kutatási részlege egy új, meglehetősen aggasztó jelentésben foglalta össze az idei nyár aszályhelyzetét, itt Európában.

Az Európai Bizottság kutatási részlegének aszályügyi szervezete, a Global Drought Observatory jelentéséből kiderül többek között, hogy a kontinens területének 47 százalékán figyelmeztetést adtak ki az aszály miatt, további 17 százalék pedig riasztási fokozatban van. 

A Bizottság azt is írja, hogy az előzetes adatok alapján a jelenlegi aszály Európa elmúlt 500 évében a legsúlyosabbnak tűnik.

Továbbá arra figyelmeztet, hogy a helyzet romlik többek között Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Romániában, Magyarországon, Észak-Szerbiában, Ukrajnában, Moldovában, Írországban és az Egyesült Királyságban.

Mariya Gabriel kutatásért felelős biztos szerint a tartós hőhullám és a vízhiány példátlan krízishelyzetet teremtett az egész EU vízkészletében, az intenzív erdőtűzszezon jelentős hatással van a növénytermesztésre. Mariya hozzátette:

Az éghajlatváltozást kétségtelenül évről évre jobban érezhetjük.

 

Az EU előrejelzése szerint az előző öt év átlagához képest idén a szemes kukorica betakarított mennyisége 16 százalékkal, a szójababé 15 százalékkal, a napraforgóé pedig 12 százalékkal lesz kevesebb az unióban.

Egy korábbi cikkünkben, amelyek a tomboló tűzvészekről, és az itthon is egyre sűrűbben előforduló kültéri tüzekről írtunk, idéztük az ENSZ Az ENSZ egyik, februári jelentését, amely arra a következtetésre jutott, hogy a pusztító erdőtüzek kockázata világszerte ugrásszerűen megnő az elkövetkező évtizedekben, mivel az éghajlatváltozás tovább fokozza a „globális erdőtűzválság” kialakulását. Ebben azt is írták, hogy amennyiben nem sikerül visszaszorítani a kibocsátást, és a bolygó jobban felmelegszik, az évszázad végére akár 57 százalékkal is megnőhet az erdőtüzek száma.

(BBC)

Kiemelt kép: Pexels

A kép csak illusztráció.(Fotó: Pexels)

Exit mobile version