Kilakoltattak egy súlyosan beteg férfit és 84 éves édesanyját Budapesten

nlc | 2022. Október 27.
Majdnem ötven éve éltek abban a lakásban, amit most el kellett hagyniuk.

Kilakoltattak egy 55 éves, több súlyos krónikus betegséggel és 51 százalékos egészségkárosodással rendelkező férfit és 84 éves édesanyját kőbányai otthonukból, ahova még 1977-ben költöztek be. A kilakoltatást követően átmenetileg a barátaik fogadták be őket.

A család a férfi megbetegedése és hosszabb ideig tartó munkaképtelensége miatt adósodott el, mostanra mintegy 2,8 millió forint hátralékuk gyűlt össze az önkormányzat felé. Ehhez a Város Mindenkié közleménye szerint jövedelmi szegénységük és a több tízezer forintos havi gyógyszerkiadásuk mellett az is hozzájárult, hogy  az önkormányzat – miután az addig kialakult hátralékuk miatt felmondta a bérleti szerződésüket – a korábbi lakbérük kétszeresét számlázta ki részükre lakáshasználati díjként. 

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Getty Images)

Az Erdélyi Gyülekezet, a Hálózat Alapítvány és a Menhely Alapítvány által biztosított támogatások segítségével a család a hátraléka felét azonnal rendezni tudta volna, de a kilakoltatásukat nem függesztették fel. A Város Mindenkié szerint az a megoldás, hogy a férfit és édesanyját szociális bentlakásos intézményekben helyezzék el, többek között azért nem lett volna járható út, mert család szétszakadásával járt volna. 

„Szakmai konszenzus van abban, hogy a koruk és egészségi állapotuk miatt sérülékeny emberek életében – és várható élettartamukban – alapvető jelentősége van a környezeti tényezőknek. A megszokott lakóhely és lakókörnyezet nyújtotta biztonság kiemelkedően fontos a számukra; ezért is alapkövetelmény, hogy az otthonukban tudjanak hozzájutni az állapotuknak megfelelő szolgáltatásokhoz és ellátásokhoz” – tették hozzá. 

Megjegyezték azt is, hogy ugyanezen a napon került volna sor egy idős polgár kilakoltatására egy másik kerületi önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásból, de sikerült minden érintett fél számára elfogadható megoldást találni.

Exit mobile version