Állatkínzás miatt indult vizsgálat Elon Musk agyimplantátumokat gyártó cége ellen

nlc | 2022. December 06.
Az egykori és jelenlegi dolgozók szerint mintegy 1500 állat élete szárad Elon Musk lelkén.

A telex.hu értesülései szerint szövetségi vizsgálat indult Elon Musk Neuralink nevű, agyimplantátumokat és agy-gép interfészeket fejlesztő cég ellen, állatkínzás vádja miatt. Mivel a Neuralink állítólag elsieti az állatos kísérleteket, feleslegesen teszi ki szenvedésnek a kísérleti alanyokat.

A vizsgálatot néhány hónappal ezelőtt kezdte meg az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának főfelügyelője egy szövetségi ügyész kérésére. Az eljárás, amit a sajtóhírek szerint a dolgozók bejelentései nyomán kezdeményeztek, az állatjóléti törvény megsértésére összpontosít. Elmondásuk szerint Musk olyan nyomást gyakorolt rájuk, ami a fejlesztés felgyorsítására és hibás kísérletekhez vezetett, amiket aztán meg kellett ismételni, így nőtt a tesztelt és leölt állatok száma.

Ahogy a telex.hu írja, az USA nem szabályozza, hogy egy adott vállalat hány állatot használhat a kísérleteihez, és abban is jelentős mozgásteret ad a tudósoknak, hogy meghatározzák, mikor és hogyan használnak állatokat a kísérleteikben. A Neuralink pedig minden ellenőrzésen átment.

A Reuters által megtekintett dokumentumok szerint a Neuralink 2018 óta összesen mintegy 1500 állat, köztük több mint 280 juh, sertés és majom pusztult el, a cég azonban nem vezet pontos nyilvántartást a számukról. A volt és jelenlegi dolgozók azt állítják, hogy a vállalatnál sokkal több állat pusztul el, mint amennyinek szabadna, és ennek jórészt a Musk által erőltetett munkatempó és nyomás az oka.

Exit mobile version