Az Európai Bizottság ezeket a változásokat tervezi a B jogsinál

FEL | 2023. Január 23.
Az Európai Bizottság több változtatást is tervez.

Az Európai Unió azon dolgozik, hogy lehetővé tegye, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők ne csak 3,5 tonnás, hanem ennél nagyobb, maximum 4,25 tonnás össztömegű gépjárműveket is vezethessenek. Amennyiben minden a terv szerint megy, az irányelvet minden EU-tagállam könnyedén át tudja majd ültetni a saját nemzeti szabályozásába, írja a Német Autóklub, az ADAC nyomán a Vezess.hu.

(Fotó: Unsplash)

A lap kiemeli, hogy ez azonban nem oldaná meg a sofőrhiányt, szakértők szerint az lenne a legjobb, ha inkább lecsökkentenék 18 évre a kamionos, illetve a buszos jogosítvány (C+E, illetve D) megszerzésének alsó korhatárát.

Az Európai Bizottság további változtatásokat is tervez:

Az új szabályozást az EU-tagországoknak is át kellene ültetniük a saját nemzeti jogszabályaikba, így a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők csak jövőre, vagy az évtized közepén vezethetnének legfeljebb 4,25 tonna össztömegű járművet.

Nem olyan rég írtunk egy másik változásról, miszerint júliustól, az Európai Unió országaiban érvénybe lépett szabályozás értelmében egységesítik a veszélyhelyzet, vagyis a koronavírus-járvány ideje alatt lejárt okmányok meghosszabbítására vonatkozó szabályozást. A jogosítványokra azonban eltérő határidők vonatkoznak, ezért érdemes ellenőrizni a vezetői engedély lejárati dátumát és időben gondoskodni az okmány megújításáról.

Exit mobile version