nlc.hu
Utazás

Megváltozik a jogosítvány, vezetői engedély érvényességi ideje

Fontos változás lépett életbe a jogosítványokat illetően

Egységes uniós szabályozás lép életbe a jogosítványok érvényességével kapcsolatban.

Júliustól, az Európai Unió országaiban érvénybe lépett szabályozás értelmében egységesítik a veszélyhelyzet, vagyis a koronavírus-járvány ideje alatt lejárt okmányok meghosszabbítására vonatkozó szabályozást – írja az Infostart. A jogosítványokra azonban eltérő határidők vonatkoznak, ezért érdemes ellenőrizni a vezetői engedély lejárati dátumát és időben gondoskodni az okmány megújításáról.

A lap információi szerint az Európai Parlament, valamint a Tanács rendelkezése szerint a 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között lejárt jogosítványok a lejárati dátumukhoz képest tíz további hónapig érvényesek maradnak. A meghosszabbított lejárati idővel kapcsolatban a sofőröknek nincs teendője, az új dátumot nem kell feltüntetni a dokumentumon. 

Nézd meg, mikor jár le a jogosítványod, fontos változás jön

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az egyéb lejárt okmányok, amelyek a 2020. március 11. – 2020. július 3. között, illetve a 2020. november 4-től életbe léptetett veszélyhelyzetek idején vesztették érvényességüket, a veszélyhelyzet megszűnésének napjától számított további 120 napig érvényesek. 

Kivételt képeznek az ez idő alatt lejárt diákigazolványok, amelyek érvényességét automatikusan 2021. október 31-ig hosszabbították meg.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top