nlc.hu
Otthon

Veszélyes kullancsfajták érkeztek Magyarországra

Támadnak a kullancsok, ráadásul a veszélyesebb fajtái

kullancs, betegségek

Az egzotikusnak nevezhető kullancsfajok magyarországi felbukkanása mindenekelőtt a kutyákra, esetenként a haszonállatokra jelenti a legfőbb veszélyt. A kullancsok, melyek jellemzően madarak közvetítésével jutnak az országba, azon túl, hogy vért szívnak, különféle kórokozóakat is behordhatnak –  írja az Infostart a InfoRádió interjúja nyomán, amelyben Farkas Róbert, egyetemi tanár nyilatkozott a témában.

A szakember kifejtette:

  • Az utóbbi évek során megfigyelhetővé vált, hogy az ország középső és déli részén felbukkant egy olyan kullancsfaj, amely a mediterrán térségben tartott kutyák többségét fertőzi.
  • Az igazi veszélyt ugyanakkor az jelenti, hogy a kutya környezetében jóval rövidebb idő alatt képesek nagy tömegben elszaporodni más, korábban ismert kullancsfajokhoz képest. Ráadásul ezzel egyidejűleg veszélyes kórokozókat hordozhatnak be az országba, ami kihívást jelent az állatorvosok és nem utolsó sorban az állattartók számára.
  • Ha ezek a kullancsfajták bejutnak az országba, a melegebb, déli országrészben telepedhetnek meg nagyobb valószínűséggel, de az sem kizárt, hogy Budapesten és a környékén is felbukkanjanak. Éppen ezért fontos, ha az állattartók találnak is az állaton kullancsot, ne dobják el, hanem vigyék el az állatot kezelő állatorvoshoz, aki eljuttathatja az egyetemhez, hogy újabb és újabb információkat gyűjthessenek.
  • Farkas Róbert arra is rámutatott, hogy az egzotikus fajok, sőt, a már hosszú évtizedek, egy évszázad óta hazánkban megtalálható fajok aktivitása is erősödik a tartósan meleg időszakokban. Sajnos nem akadály nekik a hideg sem, ilyenkor  képesek fölkeresni a környezetükben található gazdaszervezeteket. „Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a különféle kórokozókat szinte egész évben képesek átvinni újabb és újabb állatokba.

Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top