nlc.hu
Szabadidő

Szigorúbb büntetés a jogosítvány nélkül vezetőknek

Mostantól börtön is járhat azért, ha valaki jogosítvány nélkül vezet

Kirívóan veszélyes a társadalomra, ha valakit eltiltanak a vezetéstől, mégis autóba ül – indokolták a törvénymódosítást.

Áprilisban fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely szerint három év szabadságvesztéssel is járhat, ha valaki úgy ül volán mögé, hogy a rendőrök bevonták a jogosítványát. Hogy az új szabályozás mennyire szigorú vagy sem, arról eltérő vélemények vannak, az ATV Híradójának nyilatkozó vezetésoktató, Horváth László szerint talán lesz valamilyen visszatartó ereje.

„Ezek az emberek azt az összeget, amit eddig bírságként kiszabtak rájuk, azt nyugodt lelkiismerettel megfizették, vállalva az a rizikót, hogy megfogják őket, tehát elkapják őket. De most már én úgy gondolom, hogy ezzel a jogszabályváltozással azért gondolkodóba esnek. Ezért már börtönbüntetés jár, és valahol egyet kell, hogy értsek vele.”

Egy közlekedési ügyekkel gyakran foglalkozó pécsi ügyvéd, Nagy László szerint viszont elegendő lett volna, ha marad a jelenlegi szabálysértési eljárás. „Esetleg szigorúbb büntetéssel lehetne szankcionálni ezeket a cselekményeket, ugyanis nem olyan rettenetesen jellemző az, hogy eltiltás hatálya alatt vezetnek. Előfordul, némelyik renitensnél valóban szigorúbb büntetés kellene, de nagy általánosságban elmondható, hogy nem szükséges” – tette hozzá.

A szigorítás 2021. május 14-étől lépett életbe, és az Index szerint a Somogy megyei rendőrök nem tétlenkedtek, május 15-én és 16-án három olyan járművezetőt is elkaptak, aki engedély nélkül vezetett, és mindhármuk ellen járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

vezetés

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top