Kivennék az ír alkotmányból, hogy a nők csak főzhetnek, takarítanak és szülhetnek

FEL | 2023. Március 08.
Míg nálunk a kormány gyűlöletet szít népszavazásokkal, addig Írország arról szavaztat az állampolgáraival, hogy kikerülhessenek az alkotmányból a nők szerepeire vonatkozó ultrakonzervatív cikkelyek.

Nálunk gyűlöletet szítanak, máshol egyenlőségre törekszenek

2022-ben hogy a magyar kormány az országgyűlési választásokkal azonos napra tűzte ki a gyermekeknek a szexuális irányultság és nemi identitás kérdéseivel kapcsolatos információkhoz való hozzáféréséről szóló népszavazást. A „gyermekvédelminek” nevezett, de igazából homofób népszavazás végül érvénytelen lett.

Másfajta népszavazásra készül Írország, ahol hosszú folyamat eredménye lett az, hogy a kifejezetten konzervatív társadalomból egy olyan ország lett, ahol egyre inkább érvényesülnek a nők és más kisebbségben élők jogai. 

Néhány fontos fordulópont:

Leo Varadkar miniszterelnök szerda reggel elmondta, hogy nagyot lendíthet az esélyegyenlőségen, ha a 86 éves ír alkotmány azon idejétmúlt elemeit, amelyek nem felelnek meg az egyenjogúság elveinek, kivennék. Mint például a 40-es és 41-es cikk idevonatkozó részeit, például azt, ami kimondja, hogy a nő otthon, háziasszonyként olyan támogatást nyújt az államnak, mely nélkül a közjó nem létezhet. Az állam elismeri, hogy az anyákat semmilyen gazdasági szükségszerűség sem kötelezheti arra, hogy otthoni kötelességeik elhanyagolása mellett munkába álljanak.

Fotó: Getty Images

Varadkar bejelentette, hogy a kormány idén novemberben népszavazást tervez az alkotmányuk módosítása érdekében, hogy a nemek közötti egyenlőséget rögzítsék, és a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó polgári közgyűlés ajánlásaival összhangban eltöröljék a »háztartásbeli nőkre« vonatkozó elavult utalást”.

A kormányfő kiemelte, hogy a nők és a lányok túl sokáig, aránytalanul nagy részt vállaltak a gondozási feladatokból, hátrányos megkülönböztetésben részesültek otthon és a munkahelyen, tárgyiasították őket, vagy félelemben éltek a családon belüli vagy nemi alapú erőszak miatt. 

Befejezetlen köztársaság vagyunk, amíg nincs teljes egyenlőség a férfiak és nők között.

– mondta Varadkar.

A kormány népszavazási szándéka a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó polgári közgyűlés két évvel ezelőtti ajánlásait követi. Azt is javasolták, hogy az 1937 óta érvényben lévő alkotmányban kifejezetten utaljanak a nemek közötti egyenlőségre és a megkülönböztetésmentes elvekre. Mindemellett a család új, jogi meghatározása is belekerülne, amely megfelelne a sokszínű családok valóságának. Az igazgató szerint ki kell használni a lehetőséget, hogy az ír alkotmányt a 21. századhoz igazítsák a nők, a családok és az ír társadalom érdekében.

Decemberben lehet a népszavazás

A népszavazás kiírását üdvözölte az Országos Nőtanács, amely szerint az jelentős változásokat hozna, ha elfogadnák. Orla O’Connor igazgató elmondta: „Ez egy időszerű és jelentős bejelentés a nők, a családok és a nemek közötti egyenlőség szempontjából. Egy olyan egységesítő javaslat, (ha elfogadják) amely a nők elavult, korlátozott szerepét a gondozás értékének elismerésével váltanák fel, mind otthon, mind a tágabb közösségben”

A nemek közötti egyenlőségről szóló tervezett népszavazás és az időkeret bejelentésekor a kormány közölte, hogy még ebben a hónapban létrehoz egy tárcaközi csoportot, hogy megállapodjanak a javaslatokról.

(via)

Exit mobile version