nlc.hu
Életmód

Érvénytelen lett a gyermekvédelmi népszavazás

Érvénytelen lett a népszavazás

Több mint 1,5 millióan érvénytelenül voksoltak a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson, így a referendum érvénytelen lett.

Az országgyűlési választásokkal egy időben tartották a „gyermekvédelminek” nevezett homofób népszavazást, amelyről 95 százalékos feldolgozottság már biztosan kijelenthető, hogy érvénytelen lett.

Egy országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott. Az érvényességi küszöb 4 107 652 fő, ám az már most látszik, hogy ez nem lesz meg, 44-45 százalék az érvényes voksok aránya.

Érvénytelenül kitöltött népszavazási szavazólap, amikor a szavazatszámláló bizottság tagjai számlálják a szavazatokat a budapesti Szent István Magyar Angol Két Tanítási Nyelvû Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyûlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.

Érvénytelenül kitöltött népszavazási szavazólap, amikor a szavazatszámláló bizottság tagjai számlálják a szavazatokat a budapesti Szent István Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Így hangzott az első kérdés: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?” Erre ilyen szavazatok érkeztek:

  • Érvényes: 3 521 425 (44,46%)
  • Érvénytelen: 1 590 772 (20,08%)
  • Nem szavazott: 2 809 048 (35,46%)

A többi három kérdésnél is csaknem ugyanilyenek az arányok, vagyis egyik kérdésben sem lesz eredményes a népszavazás. Látható, hogy már most többen vannak azok, akik érvénytelenül szavaztak vagy nem vették fel a szavazólapot, mint az összes választópolgár fele.

Az érvényes szavazatokon belül egyébként a négy kérdésnél 93 és 96 százalék közötti a nem válaszok aránya.

A részletes adatokat a Nemzeti Választási Iroda oldalán böngészheted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top