Nálunk is feltűnhetnek az életveszélyes japán óriás lódarazsak

nlc | 2023. Június 12.
A globális kereskedelemmel jutottak el Európába.

Hírek jelentek meg arról, hogy Amerika után már Franciaországban is feltűntek a japán óriás lódarazsak. Az egér méretű rovarok a mérgük miatt életveszélyesek – írja a Bors.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője a lapnak elmondta, nem a klímaváltozás okolható a terjedésükért,  hanem a globális kereskedelem, hiszen a szállítmányok akaratlanul is terjesztik az invazív fajokat.  

Ha termékeny nőstények jutnak el valahova, már csak idő kérdése, hogy milyen távolságokra fog továbbterjedni a faj, ha a körülmények kedveznek. Az ázsiai lódarázs királynői elérhetik a 4,5-5,5 centimétert, de ennél nagyobb rekordméretű példányokat is találtak már, és a japán „testvéreik” is hasonló nagyságúak. 

A ragadozó rovarok kedvenc eledele az imádkozó sáska, a gyümölcs. A legnagyobb veszély a méhekre leselkedik, mert köztük óriási pusztítást képesek elvégezni. A darazsak fullánkja nem szakad be úgy, ahogy a méheké, de 

a mérgük életveszélyes allergiás reakciót vált ki az emberi szervezetben. 

A faj ráadásul agresszív, nagyon védi a fészkét. A szakértő szerint azonban óvatosan kell kezelni a vele kapcsolatos híreket, mert a nálunk honos lódarázs királynőjének mérete is igen nagy. 

Természetesen a „sima” hazai fajta is lehet agresszív és veszélyes, gyakran támadják meg az embereket, akár eszméletlenre is csíphetik őket.

Egy Japánból származó döglött ázsiai óriásdarázs mintapéldányát, más néven gyilkos darazsat mutatott be a Washington állam mezőgazdasági minisztériumának kártevő-biológusa 2020. július 29-én a washingtoni Bellinghamben. Az ázsiai óriásdarazsak megtámadják és elpusztítják a méhcsaládokat. Eddig öt ázsiai óriásdarázst találtak Washington államban (Fotó: Karen Ducey/Getty Images)

Exit mobile version