Korábban beszámoltunk arról, miszerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a rákkeltő anyagok közé sorolhatja a világ egyik legkedveltebb édesítőszerét, az aszpartámot, amelyet sok cukormentes üdítőitalhoz használnak.
A WHO két szakértői bizottságának mai állásfoglalása szerint az aszpartám valóban rákkeltő lehet, azonban meghatározott mértékben továbbra is biztonságos a fogyasztása.
A bizottságok egyike azzal foglalkozott, hogy van-e bizonyíték az aszpartám lehetséges egészségügyi kockázataira, a másik pedig azt kutatta, hogy az édesítőszer mekkora kockázatot jelent.
A WHO alá tartozó Nemzeti Rákkutatási Ügynökség a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az édesítőszert, ami azt jelenti, hogy korlátozott bizonyítékok vannak arról, hogy rákot okozhat az aszpartám. Az állásfoglalás azonban nem közölt információt a kockázatot jelentő mennyiségről.
Ezt a WHO, illetve az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szakértői vizsgálták. A bizottság a mai napon kijelentette, hogy nincs meggyőző bizonyíték az édesítőszer egészségkárosító hatásairól, azonban javasolták a mértékletességet.
A biztonságosnak vélt napi érték 40 milligramm/testtömeg-kilogramm.
A vállalatoktól nem kérik, hogy a termékeikből távolítsák el az aszpartámot, azonban mértékletességre intik őket. Hangsúlyozták, hogy a rák, illetve az aszpartám közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok gyenge lábon állnak.
(MTI)