nlc.hu
Egészség

Rákkelőt lehet az aszpartám a WHO szerint

Rákkeltővé nyilváníthatja az aszpartámot a WHO

Az egészségügyi szervezet döntése nagy hatással lehet az élelmiszeriparra, ahol a szert üdítők és rágógumik esetében már évtizedek óta használják.

A jövő héten várhatóan a rákkeltő anyagok közé sorolja az aszpartámot az Egészségügyi Világszervezet, a WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynökség, az IARC. Jelenleg az aszpartám a világ egyik legkedveltebb édesítőszere, amit cukor helyett használnak előszeretettel az élelmiszeriparban – derül ki a hvg híréből.

Édesítőszer

Az aszpartám kedvelt édesítőszer (fotó: Getty Images)

Egy-egy ilyen döntés komoly nyomást helyez az élelmiszeriparra: hasonló döntések nyomán számos per indult már korábban, emiatt kénytelenek lesznek reagálni. Az efféle döntések után az ipar szereplői azzal szoktak védekezni, hogy a szervezet nem csinál mást, csak megzavarja a közvéleményt. A WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottság 1981 óta töretlenül kiállt amellett, hogy az (amúgy a Coca-Cola esetében előszeretettel használt) aszpartám teljesen biztonságos, a fogyasztóknak nem kell aggódniuk miatta, így kétségtelenül érdekes helyzetet teremt, hogy most várhatóan kénytelenek lesznek szembemenni a saját korábbi álláspontjukkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top