Évente 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon, ezért változik a sebességhatár

nlc | 2023. Október 09.
Az Országos Mentőszolgálat a balesetmentes, biztonságos közlekedés érdekében fontos döntést hozott.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közölte, a balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb 30 km/h-val léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 50 km/h sebességkorlátozású útszakaszon szirénázva maximum 80 km/h sebességgel haladhatnak a mentők, míg autópályán, ahol 130 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, legfeljebb 160 km/h-val közlekedhetnek, kereszteződésbe érve pedig a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/h sebességgel hajthatnak át a mentősök.

Jelenleg évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon, és úgy vélik, a figyelemfelhívő, edukációs célokat szolgáló kampányok és a szirénázó járművekre vonatkozó biztonsági szabályok együttesen alkalmasak lehetnek a balesetek megelőzésére és a mentők biztonságos és gyors közlekedésének elősegítésére.

Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) XIII. kerületi Róbert Károly körúti központjában 2023. június 21-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A KRESZ szerint, ami a mentőket illeti:

És mi a helyzet a közlekedés többi résztvevőjével? A Szép Mentés című felmérésből az derült ki, hogy a különböző közlekedési szituációknál érezhető a bizonytalanság, háromból csupán egy ember tudta, hogy autóvezetőként mit tegyen, ha mentőautó közeledik felé.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány szerint a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveknek úgy tudunk segíteni, hogyha elég körültekintők vagyunk, vagyis nem bömböltetjük a zenét, hogy meghalljuk a szirénát, és odafigyelünk a többi autóra és forgalomra, illetve ha már látjuk a járművet, akkor figyeljük annak az irányjelzőit is. 

Hozzáteszik, a legcélszerűbb halszálka formában elengedni a mentőautót, az út két szélső oldalára húzódva, amit a következőképpen tehetünk meg a helyi viszonyoknak megfelelően:

(via Index/444.hu)

Exit mobile version