nlc.hu
Aktuális

Vidéki mentők Budapestre vezénylése

Bármikor Budapestre vezényelhetik a vidéki mentőket, hogy ne omoljon össze a betegellátás

Akár Pécsről és Szombathelyről is átirányíthatnak mentőegységeket.
mentő

Nem csak az agglomerációból vezényelnek Budapestre mentőket. Az RTL Híradó birtokába jutott egy levél, melyben egy megyei vezető mentőtiszt átvezénylésekről tájékoztatta a vidéki állomásvezetőket december végén. Arról értesítette a kollégáit, hogy bármikor átvezényelhetik őket, sőt ha Budapestre irányítják őket, akkor aznap ott is tartják nyilván az egységet. „A főigazgató bajtárs egyértelművé tette számunkra, hogy bármelyik mentőegység bármikor távolabbi területre, leginkább Budapestre vezényelhető” – írta, hozzátéve: „Ezeket a mentőegységeket Budapest a tabletjükön is átjelentkezteti saját egységként”, majd megjegyezte, hogy utólagosan lehet reklamálni, de attól senkinek nem lesz aznap könnyebb, így inkább készüljenek a lehetőségre

Az RTL Híradó értesülése szerint van, hogy naponta 20 mentőautót rendelnek a fővárosba, akár egészen távolról is (Pécsről vagy Szombathelyről is). Egy, név nélkül nyilatkozó vidéki mentőtiszt szerint ezzel a statisztikákat akarják javítani, mondván „nincsen baj Budapesten, hiszen budapestiek oldják meg a feladatot”.

Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke is hasonlóan látja a helyzetet. Szerinte  is „a statisztikáknak a kozmetikázásáról van szó”.  „Egy mentőautó két statisztikában fog szerepelni, és a statisztika borzasztóan jól fog majd mutatni” – jegyezte meg Lengyel, hozzátéve: „ez ismét csak a mentődolgozók, a meglévő mentőerőknek a teljes kizsigerelése, kihasználása”, mivel – szerinte – a vidéki mentőegységek a fővárosban általában túlóráznak.

Az Országos Mentőszolgálatnál azt nyilatkozták, hogy a betegek érdekében minden lehetséges eszközt kihasználnak a szükséges mentőkapacitás biztosítására, és folyamatosan dolgoznak a mentődolgozók munkavégzéssel kapcsolatos komfortjának javításán. Az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál állítása szerint a fővárosi szolgálat módot ad a szakmai tapasztalatcserére, a rutin bővítésére is, amivel legtöbben önkéntesen és szívesen élnek.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top