Hőség: annyit dolgoznak most a mentők, mint a covid csúcsidőszakában

F.C. | 2024. Július 15.
Már többen meghaltak az idehaza tomboló kánikulában.

Sokan lettek rosszul a kánikulában, a mentők harmadával több hívást kapnak. Annyit, mint a covid-járvány csúcsán. Folyamatosan csoportosítják át a kapacitásaikat. Főként egyszerűbb rosszullétekhez riasztják a mentősöket, de sok a súlyos eset, például infarktus is.

A szokásos, 3500 eset helyett most már 4300 riasztást kapunk 24 óra alatt, ami nagyon magas érték. Idézi a covid alatti nagyon magas betegszámot. Minden erőfeszítést megteszünk azért, hogy gyorsan odaérjünk minden helyszínre” nyilatkozta az RTL Híradónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértője szerint az átlagoshoz képest legalább 10-15 százalékkal többen halnak meg a kánikula miatt, ráadásul minél tovább tart a hőhullám, annál nagyobb a veszteség. “Megerőlteti a szervezetet az állandó védekezés, és a tartós meleg miatt, valamint amiatt, hogy még éjszaka sem hűl le a levegő, nem tudunk nyugodtan aludni. Ez mindenképpen megterheli nem csak az idősekét, a kockázati csoportba tartozó emberek egészségi állapotát, hanem mindenkiét. Kimerülnek a tartalékaink, a magas hőmérséklettel szembeni védekezésképességünk egyre jobban kimerül” – hangsúlyozta Páldy Anna, a környezetegészségügyi szaktanácsadó, hozzátéve: a legfontosabb a folyamatos folyadékutánpótlás, de az ásványi anyagok pótlásáról sem szabad megfeledkezni.

Mára amúgy a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adták ki 5 vármegyére a hőség miatt, mivel a Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat. Erre az időszakra további 11 (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém) vármegye területén másodfokú figyelmeztetés lépett életbe a várhatóan magas középhőmérséklet (27 Celsius-fok feletti) miatt. A hőség mellett nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Szigetváry Zsolt

Exit mobile version