nlc.hu
Életmód

Hőségriadó: túlélési tippek kánikulához

Kánikula kisokos, avagy túlélési tippek hőségriadó idejére

Hogy nyáron meleg van, azon nem kell meglepődni, de a kánikulai forróságot ez nem feltétlenül teszi elviselhetővé, a napokon, olykor heteken keresztül tartó hőség mindenkit megvisel. Mivel tehetjük kellemesebbé, vagy legalább elviselhetőbbé ezeket a napokat magunk és a környezetünk számára?

Egy éves előrejelzés az idei nyárra brutális kánikulát jósolt, és ugyan néhány hete ez még elképzelhetetlennek tűnt, hogy júniusban negyven fok közelébe, vagy akár picivel harminc fok fölé kúszik a hőmérséklet, a forróság megérkezett, Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 22-én 00:00 órától június 24. 24:00 óráig harmadfokú hőségriadót adott ki.  A riasztásnak ezt a szintjét akkor jelentik be, amikor a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a 27°C-ot.

Ugyan a tartós hőség  különösen a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára jelent veszélyt,  de az átlagosnál magasabb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet

– írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, és megosztottak néhány általános, már ismert tanácsot, amit persze nem lehet elégszer elismételni. Ezek a következők:

  • Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon.
  • A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! 
  • Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 
  • Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
  • Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben (a légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán keresztül), a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.
hőség kánikula

Fotó: Getty Images

Amiről talán kevesebben tudnak, hogy szén-monoxid-érzékelő nemcsak fűtési szezonban, hanem ilyenkor is életet menthet. „A nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet” – áll a hivatalos tájékoztatóban. amiben arra is felhívják a figyelmet, hogy több megyében már tűzgyújtási tilalmat is bevezettek, ugyanis meleg és száraz időben a növényzet  könnyebben meggyullad. (Hogy pontosan mire kell vigyázni tilalom idején, milyen szankcióval járhat az, ha ezt valaki megszegi, arról itt olvashatsz részletesebben.)

Ez dUrVa

Nemcsak a hőmérséklet, hanem az UV-sugárzás miatt is szoktak riasztást kiadni, az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint 2021. június 22-én és június 23-án alig lesz felhő fölöttünk, emiatt országszerte extrém erős lesz az UV-sugárzás. Ez ellen értelemszerűen a legegyszerűbben úgy védekezhetünk, ha csak nagyon rövid ideig tartózkodunk a napon, illetve megfelelő faktorszámú naptejet használunk, de az is segíthet, világos, jól szellőző, természetes anyagból készült ruházat viselünk, a napszemüveget sem szabad otthon hagyni, na meg érdemes a fejünket is lefedni valamivel, egy széles karimájú kalap például jó védelmet nyújthat. 

Maradj kondiban!

Nemcsak az UV-sugárzás elleni védelem miatt fontos, hogy mit veszünk fel a forró nyári napokon, a hőséget elviselhetőbbé teszi az is, ha az időjárásnak megfelelően öltözünk fel, és nincsenek könnyű helyzetben azok, akiknek a kánikula idején is tartani kell magukat a szigorú munkahelyi öltözködési szabályokhoz. A járvány miatt ugyan még biztosan sokan vannak, akik távmunkában dolgoznak, otthon pedig nem köti őket annyira a dress code, de vannak, akiknek bizony ügyelniük kell ezekre az előírásokra, a férfiaknak például hosszú nadrágban és zárt cipőben kell dolgozniuk.

Persze, ha légkondicionált a munkahely, akkor ez nem jelenthet akkora gondot, nem? Ez sem olyan egyszerű, nehéz megtalálni az ideális hőmérsékletet, hiszen az hőoptimum egyénenként eltérő lehet, és itt nemcsak a nemek közötti különbségekre gondolunk, hanem arra is, hogy ki hol ül és a sort tovább lehetne folytatni.  A mondás elvileg az, hogy a kinti hőmérsékletnél 5-6 fokkal hidegebbre lenne ideális beállítani a klímát, de ezt azért nem nagyon szokták betartani, ennél jóval nagyobb különbség szokott lenni, miközben a túl hideg levegőnek káros hatásai is lehetnek. „Arra ügyeljünk, hogy a légmozgás ne legyen túl gyors, ne fújjon nagyon a szél, ne legyen huzat, mert egyoldalúan lehűtheti a nyakunkat, vagy térdünket, sőt az ízületek később fájdalmassá is válhatnak” – figyelmeztetett egy tájékoztatóvideóban Dr. Páldy Anna.

Légkondival persze nemcsak az ember munkahelye, hanem lakása, háza is rendelkezhet, de mi a helyzet azokkal, akiknél nincsen légkondi az otthonában, mert vagy túl későn kapcsolt vagy egyéb okokból nem akar, nem tud ilyen eszközt beszerezni?

Egyrészt lehet házilag is légkondit barkácsolni, kicsit fapadosnak tűnhet a megoldás, de állítólag az is működik, ha a ventilátor elé  fagyasztóban lehűtött vizes palackot vagy jégkockával és hideg vízzel teli lavórt tesz az ember. Emellett persze segíthet viszonylag hűvösen tartani a lakást, ha nappalra besötétítünk, éjjel pedig kereszthuzatot csinálunk, bár ez sajnos nem minden otthonban megoldható, de a sima szellőztetés is jobb a semminél. Ugyan növeli a páratartalmat, de van, aki a teregetésre vagy a felmosásra esküszik, nem egy ismerőstől hallottuk, hogy mosás sem kell hozzá, egyszerűen csak vizes lepedőket helyeznek el a lakás, ház különböző pontjain, de akár a függönyt is be lehet vizezni. Vagy mondjuk magunkat, azaz amikor már éjszaka is elviselhetetlen a forróság, megpróbálhatjuk azt, hogy vizes hajjal, vizes testtel bújunk az ágyba, esetleg tartunk egy vizes törülközőt, rongyot a közelben, hogy a csuklónkra tudjuk tekerni, de egy vízzel teli fújós flakon is jó szolgálatot tud tenni.

hőség szökőkút

Fotó: Getty Images

Ha már kondi, mit tehet az, aki szabadtéri sportokat űz? Nyilvánvalóan célszerű a korai reggeli vagy az esti órákra időzíteni az edzést, bár ekkor sem lesz igazán hűvös, de mégis sokkal elviselhetőbb a meleg, és nem, ne most kezdjen el valaki nullkilométeresen futni. „A testednek nemcsak a mozgáshoz, hanem a megnövekedett hőmérséklethez és a magasabb páratartalomhoz is alkalmazkodnia kell. Fokozatosan próbáld meg hozzászoktatni magad a meleghez, a testednek szüksége van az akklimatizálódásra. Amikor beüt a nagy meleg, inkább könnyű, laza, kímélő futásokat végezz, és csak akkor növelj a távon vagy intenzitáson, ha úgy érzed, menni fog az erősebb edzés is” – tanácsolta korábban az nlc olvasóinak Balla Hajnalka hosszútávfutó, aki tippeket adott ahhoz is, hogyan tudjuk hűteni magunkat: segít például a vizes sapka, csuklópánt, vagy egy vizes törülköző a nyakadba, sőt, aki vállalja, még jégkockákat is dobálhat a melltartójába.

Utóbbi viszonylag szokatlan módja annak, hogy gyorsan lehűtsük magunkat, de a vizes törülköző vagy a kendő nemcsak sportolás közben alkalmazható, hanem mondjuk az utcán sétálva vagy a légkondi nélküli irodákban, otthonunkban is. Ha két legyet akarunk ütni egy csapásra, akkor dobjunk be a fagyasztóba egy vízzel teli palackot, ezt később magunkkal vihetjük útközbenre is, és a megfelelő pontokra helyezve (nyak, csukló) segít egy kis komfortosabban érezni magunkat, ahogyan pedig olvad a jég, ihatunk is a vízből, hogy kellően hidratáltak legyünk. Nem annyira hatékony, de a maga egyszerűségében azért működhet persze a legyező is mint állandó nyári kiegészítő, vagy éppen a kézi ventilátor, vagy ha van nálunk valamilyen mentolos, vagy mentoltartalmú balzsam vagy olaj, amiből egy pöttyöt tehetünk az orr alá vagy a halántékunkra, és egy picit ez is fel fog frissíteni. Vagy ki lehet próbálni a pszichológiai hadviselést: egyes kutatások szerint  már az is segíti a hőérzet csökkentését, ha havas, jeges tájakról készült képeket, videókat nézünk.

Iszol te eleget?

Ez az a kérdés, amit sokszor hallhatnak azok, akik a közmegegyezés szerinti ideális folyadékbevitelnek csak a töredékét teljesíti, pedig ahogyan az NNK is figyelmeztet, kánikulában nincs mit tenni, inni kell, vizet, sokat, a koffeintől pedig tartózkodjunk, bár igen nagy a csábítás, hogy a kánikula miatti tompaságot vagy fáradtságot ez ember a megszokottnál is több kávéval ellensúlyozza. Persze ha valakit a víz nem hoz lázba, a folyadékfogyasztást fokozhatja máshogy is, készíthet limonádét (csak ne tegye tele cukorral), de a hideg gyümölcs- vagy zöldséglevesek is hozzátesznek valamennyit a napi átlaghoz. A fokozott izzadással persze nemcsak folyadékot vesztünk, a verejtékkel sok ásványi anyag távozik a szervezetből, ezt is pótolni kell. 

Ha kutya meleg van

Felelős gazdáknak nyilván nem újdonság, de a hőség nemcsak minket visel meg, oda kell figyelni arra is, hogyan viselik a kánikulát az állatok, ugyanis ők is hőgutát kaphatnak, és főleg az idős, nagyobb testű, vastagabb bundájú kedvenceknél kell odafigyelni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint nagy nyári hőségben sem szabad elfeledkezni a játékról és a nagyobb sétákról, de ezeket inkább kora délelőttre és késő délutánra időzítsük, emellett az állat számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni, illetve az élelem mellé naponta többször is kell friss ivóvizet biztosítani, és ahogyan a gyermeket sem hagyjuk bent egyedül az autóban a tűző napon, ugyanez igaz a kutyákra is.

Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házi kedvencet lát, akkor a 112-es segélyhívó számot kell hívni. 

hőség kánikula kutya

Fotó: Getty Images

És mi a helyzet a macskákkal? Ugyan úgy tűnhet, hogy ők jobban bírják a meleget, de rájuk is oda kell figyelni. Amellett, hogy nekik is biztosítani kell a megfelelő mennyiségű, friss ivóvizet, fontos, hogy a lakást amennyire lehet hűvösebben tartsuk, vagyis nappal sötétítsünk el redőnnyel és/vagy függönnyel, és csukjuk be az ablakokat, ha kint melegebb van, mint bent, ha pedig kijárós macskánk van, akkor délelőtt 10 és délután 3 óra között ne nagyon engedjük ki. A lihegés, illetve az, hogy sűrűbben nyalogatják magukat, alapvetően nem ad okot az aggodalomra, ez is azt a célt szolgálja, hogy lehűtsék magukat, de vannak olyan jelek, amiknél cselekedni kell, például ha a lihegés zihálásba csap át, vagy a testhőmérsékletük túlzottan megemelkedik, de a gyengeség és a hányás is azt jelezheti, hogy az állat hőgutát kapott. És ha nagy a baj, mind a kutyáknál, mind a macskáknál érdemes azonnal szakemberhez fordulni. A társállatok számára egyébként lehet már hűsítő takarókat is kapni, amire ráfeküdhetnek, ha melegük van, illetve nem szabad elfeledkezni arról, hogy a világosabb, különösen a fehér szőrű cicáknál – bármennyire szokatlannak tűnik – a füleket, illetve az orr tájékát is célszerű lehet bekenni fényvédő krémmel, ugyanis leéghetnek. 

A hőségben persze nemcsak a kedvenceinkre kell gondolni, hanem más, a környezetünkben élő állatokra is, például a madarakra. És míg télen inkább az etetésükre kell figyelni, nyáron a madárfürdővel- és itatóval tudunk nekik a legtöbbet segíteni, főleg városi környezetben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatója szerint akár 45-50 cm átmérőjű (vagy nagyobb) műanyag virágalátét is megfelel erre a célra, de figyeljünk oda arra, hogy az itatók vizét rendszeresen, lehetőleg naponta cseréljük, az elpárolgott vizet pedig napközbeni utántöltéssel pótolhatjuk is. Ha különösen népszerű az itatónk, akkor azt tanácsolják, hogy hetente-kéthetente a napi vízcserét megelőzően algátlanítani és akár fertőtleníteni is lehet azt. 

A növényekről se feledkezzünk el, nem kell kertes házban élni ahhoz, hogy legyenek olyan példányok, amikért felelősséggel tartozunk. Bár a forróságban nagyobb a vízigényük, ne a legnagyobb melegben, hanem a reggeli vagy az esti órákban itassuk meg őket. A balkonra, teraszra kitett növényeknél lehet mulcsot tenni a virágföldre, így lassabban szárad majd ki, ha pedig erre nem ügyeltünk korábban, és sötétebb kaspóba, cserépben pihennek, akkor külön odafigyelést igényelnek, hiszen könnyebben átmelegszik a földjük. Az is segíthet, ha van bármilyen árnyékoló (napvitorla, kihúzható napellenző), amivel a kényesebbeket meg lehet óvni a közvetlen, erős napfénytől, de az is megoldás lehet, hogy le is rakhatjuk azokat a földre vagy sarokba, itt talán könnyebben átvészelik a durvább napokat. A benti, szobában maradt növényeknél pedig vigyázzunk arra, hogy amennyiben klimatizált helyiségben vannak, az ne legyen túlhűtve.

Hűsölés hőségben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top