Otthon

Itt a fűtésszezon: ha erre nem figyelsz oda, akár meg is halhatsz!

Október 15-én, vagyis hétfőn kezdődik a fűtési szezon. Vagyis hivatalosan még el sem kezdődött, mégis csak októberben eddig 21 szén-monoxid-mérgezéses esethez riasztották a tűzoltókat, legutóbb Solymárra, ahol öt ember került kórházba a mérgező gáz miatt. Évente átlagosan tíz ember hal meg szén-monoxid-mérgezés miatt, pedig ezek a balesetek megelőzhetők lennének.

Ahol nyílt égésterű eszközzel (akkor nyílt égésterű egy fűtőeszköz, ha látható, elérhető számunkra a lángja) fűtenek, főznek, vagy melegítenek vizet, ott ezek az eszközök mind-mind a szoba levegőjét használják az égéshez. A fűtési költségek csökkentése érdekében a régi fa ajtókat és ablakokat sokan jól szigetelő műanyag nyílászáróra cserélték. Ezek olyan jól szigetelnek, hogy nem jut elég friss levegőhöz a fűtőeszköz, ami elhasználja az égéshez a lakásban lévő oxigént. Ha nem jut elég levegőhöz a berendezés, akkor tökéletlen égés alakulhat ki, és másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jön létre.

Nem csak a gázzal működő berendezések okozhatnak szén-monoxid-mérgezést. A kandallóval, cserépkályhával, olajkályhával, vegyes tüzelésű kazánnal fűtők ugyanúgy veszélyeztetettek, hiszen minden, nyílt égéstérrel működő eszköz forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem jut elég oxigénhez.

A szén-monoxid annyira mérgező, hogy ha csak a szoba levegőjének 1 térfogatszázalékát eléri, már 1-2 percen belül halált okoz. Színtelen, szagtalan, sem az emberek, sem az állatok nem képesek kiszagolni, a mérgezés tünetei pedig könnyen összekeverhetők más megbetegedések tüneteivel: fejfájás, émelygés, hányinger.

Fotó: MTI / Marjai János

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodnunk kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzőt kell szereltetni. Az sem árt, ha a fűtőeszközt évente szakemberrel ellenőriztetjük, hiszen ezek műszaki eszközök, bármikor meghibásodhatnak. A melegebb hónapokban, amikor nem kell fűteni, por és szennyeződés rakódik le rajtuk, ami nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet.

Egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

Ezek az érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken, senki ne használja őket!

Ezek az érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak.

A megvásárolt érzékelőket mindig fejmagasságban helyezzük el. A nyílt lánggal működő fűtő vagy vízmelegítő eszköztől mintegy másfél méteres távolságra célszerű elhelyezni, hogy az a legnagyobb biztonságot nyújtsa. Fontos, hogy az érzékelő ne a szoba sarkában kapjon helyet, a sarkoktól 10-20 centiméter távolságban helyezzük el az eszközt. Ha a hálószobába helyezzük az érzékelőt, akkor a fekvő helyzetben lévő fejünk magasságához telepítsük.

Ha meghalljuk az érzékelő riasztását, azonnal hagyjuk el a lakást és hívjuk a 112-es segélyhívó számot. Ha valaki eszméletét vesztette, azonnal vigyük a sérültet szabad levegőre. Ha a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül le tudjuk kapcsolni a tüzelő-fűtő berendezést, és ki tudjuk a lakást szellőztetni, tegyük is meg haladéktalanul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top