nlc.hu
Szabadidő

Gyönyörű tavak Magyarországon

Nem csak a Balaton létezik – 5 gyönyörű tó Magyarországon

A Balaton és a Velencei-tó a legismertebb, de rajtuk kívül is akad még gyönyörű, rejtőzködőbb tó Magyarországon.
tó

Hangulatos, pici tavakban nem szűkölködik Magyarország, érdemes felkutatni a kincset rejtő tájakat és nem csupán a Balatonra koncentrálni. Pihenéshez tökéletes, kicsit eldugott tavakat mutatunk, ahova leugorhatsz egy fárasztó hét után hétvégén, hogy vízparton lógasd a lábadat.

1. Borostyán-tó, Zalalövő

A Borostyán-tóban akár még fürödhetsz is, ugyanis kiépített strand vár, ha ellátogatsz ide. A víz mély, úgyhogy inkább csak akkor merülj el benne, ha tudsz úszni. A tó vízminősége kiváló, mivel a Szőce-patak mellett több forrás is táplálja. Sportolni, úszni, evezni tökéletes, de ha más sportra vágynál, az erdei ügyességi tornapályát is kipróbálhatod a partján.

2. Cseke-tó, Tata

Tata tóvárosi részén az Angolkertben bújik meg a Cseke-tó, ami tökéletes lehet egy nyáresti romantikus sétáláshoz. Persze, ha már Tatán jársz, akkor az Öreg-tó is kötelező látnivaló, de ott azért nagyobb tömegre lehet számítani, nem annyira megfelelő a romantikázáshoz.

3. Arlói-tó, Arló (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A Hódos-patak völgyében, Arló községben fekszik az Arlói-tó, melynek különlegessége, hogy egy földcsuszamlás során keletkezett. Ez annyira ritka, hogy egész Európában csupán két olyan tó van, amely így jött létre: az arlói és a Gyilkos-tó Erdélyben.

4. Deseda, Kaposvár

A Deseda-tó egy kuriózum, ugyanis ez Magyarország leghosszabb, mesterséges tava, melyet 1974-ben duzzasztottak fel a Deseda-patak vizéből egy völgyzáró gáttal. És még nincs vége a különlegességnek, ugyanis a tóba benyúlik a Desedai-parkerdő arborétuma, amihez egy száz méteres fahíd vezet. Igazán fantasztikus élmény a 8 km hosszú tó partján sétálni.

5. Gébárti-tó, Zalaegerszeg

Szintén mesterséges tó a Gébárti-tó Zalaegerszeg északi részén. Két kis patak duzzasztásával keletkezett, patkó alakú, és körülötte csodálatos sétautak várják a romantikázni vágyókat. De ha strandolnál, akkor is itt a helyed, mert a tó félszigetén egy 4,5 hektáros szabadstrand vár fürdőzésre.

Kiemelt kép: Unsplash

Utazz itthon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top