Szabadidő

Nyaralj a közelben! Pár óra alatt elérhető célpontokat ajánlunk!

Bár egyre több repülőjárat indul újra, sokan ódzkodnak a tömegben utazás gondolatától is. Szerencsére akár pár óra alatt is elérhető pár olyan helyszín, ahol érdemes lehet kikapcsolódni.

A koronavírus járvány első hullámát Magyarország kevésbé érezte meg, mint pár európai ország, hála nagyrészt a fegyelmezett lakosságnak és az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájának. Emiatt egyre jobban érezhető az igény az emberekben, hogy visszatérjenek a megszokott kerékvágásba. Azonban, amíg a covid-19 elleni védőoltás el nem készül, sajnos arra kell készülni, hogy a vírus második hulláma előbb-utóbb meg fog érkezni. Érthető tehát az is, hogy sokan még óvatosak, ha nyaralásról, pláne, ha külföldi utazásról van szó.

A légitársaságok épp vért izzadva igyekeznek visszacsábítani az utasaikat, ám a járványügyi kutatók – például a hvg.hu-nak épp a héten nyilatkozó Kemenesi Gábor virológus – szerint most egy picit még türelmesnek kell lenni és lehetőleg kerülni a nagyobb tömegeket és a hosszabb távú utazásokat is.

Így tehát, ha biztonságosan szeretnénk nyaralni a családdal, érdemes olyan célpontot választani, amit autóval, vagy esetleg a repülőgépeknél szellősebb vonatokkal lehet megközelíteni. Mivel senki sem szeret fél napon át aszalódni utazás közben, igyekeztünk olyan helyszíneket választani, amelyeket néhány órácska alatt el lehet érni. Persze bizonyára sokan lesznek, akik a belföldi turizmust választják, aki azonban nem szeretne még szállodába, de akár még egy pár szobás panzióba sem befizetni, annak ajánljuk a lakóautós nyaralás intézményét.

Akár lakó-, akár személyautóval, de néhány órányi távolságra egyaránt elérhetőek történelmi szempontból fontos külföldi városok, parányi ékszerdoboz-falucskák és szemet gyönyörködtető nemzeti parkok is. Összeállításunkban aszerint rendeztük sorba a helyszíneket, hogy elérésükhöz mennyit kell utazni autóval. Lássuk, merre indulhat, aki minél hamarabb szeretné megkezdeni a megérdemelt pihenést!

3 óra alatt elérhető célpontok

Budapest-Győr oda-vissza, mindössze ennyiről van szó, ennyi idő alatt azonban már rengeteg lehetőségünk adódik, ha külföldön nyaralnánk.

3-4-5 óra alatt elérhető úticélok

A Budapestről 3 óra autózással megközelíthető célpontok

Újvidék (Novi Sad), EXIT Fesztivál nélkül

Bár a fenti térképen épp, hogy kilóg a lilával jelzett mezőből, amely a három órán belül elérhető célpontokat mutatja, Vajdaság Autonóm Tartomány székvárosa, Szerbia második legnagyobb települése Újvidék számos kikapcsolódási lehetőséggel szolgál. Bár sajnos a város nevével szinte már összenőtt EXIT fesztivál idén a járvány miatt elmarad, azonban így is rengeteg érdekes és értékes látnivalóból válogathatunk, ha errefelé vesszük az irányt. Újvidék napjainkra deli szomszédunk egyik legfontosabb ipari és pénzügyi központjává nőtte ki magát, de a Vajdaság oktatási és tudományos centrumaként is számon tartják, ahol számos kulturális és sportrendezvényre kerül sor, nem véletlen, hogy tavaly a francia Amiens, a brit Manchester és az olasz Perugia elől happolta el Európa Ifjúsági Fővárosának megtisztelő címét.

Szerbia második legnagyobb települése Újvidék számos kikapcsolódási lehetőséggel szolgál

Pétervárad, Újvidék (Fotó: Danilo Krnjaić/Pixabay)

Érdemes felkeresni a város fölé magasodó hegyre épült péterváradi várat, amelyben képzőművészek alkotnak, sétányai pedig rendkívül népszerűek az ide látogatók között. A belvárosban érdemes felkeresni a Duna utcát, amely a város egyik díszének tartott Duna parkhoz vezet (érdekessége, hogy ez egyébként nem a várost átszelő folyó partján található), séta közben pedig nehéz kihagyni az Újvidék központjának számító Szabadság teret, ahol a Zsolnay-cserepekkel fedett Mária Neve katedrális található, annak 72 méter magas tornyával. A város utcácskáin több hangulatos kisiparos műhelyt és kávézót-bárt találhat az ide látogató turista.

Zólyom (Zvolen) és környéke

Bár a Szlovákiában található, Budapestről 2 óra 26 perc alatt autóval elérhető Zólyom nem egy olyan ékszerdoboz, mint a több mint kétszer akkora távolságra található Krakkó, a környék miatt érdemes felkeresni Zólyom régióját. A városban legismertebb nevezetessége természetesen a Zólyomi vár, azonban innen csak pár kilométert kell autózni és máris elérjük Szlovákia legnagyobb természetvédelmi körzetét, a Štiavnické vrchy Tájvédelmi Területet, ahol többek között az UNESCO által műemlékké nyilvánított Selmecbánya is található. A bányaipar működése miatt a környéken 23 mesterséges tó, úgynevezett tajcha található, amelyet korábban víztározóként használtak, napjainkban azonban leginkább az üdülni vágyók keresik fel a hangulatos partokat a szlovák hegyek között. Selmecbányától mindössze hat kilométerre található a Tópataki-tó is, amely ideális azoknak, akik csendes, nyugodt, kevésbé zsúfolt természetes fürdőhelyet képzelnek el a nyaraláshoz.

Selmecbánya

Selmecbánya (Fotó: Getty Images)

Szintén itt található a Kysihýbel Arborétum, amely egzotikus fafajták bemutatására szolgált, amikor 1900-ban létrehozták. Kihagyhatatlan a selmecbányai Bányamúzeum skanzenje, de a Scharfenberg-hegy tetejére épült kálváriatemplom is megér egy misét. A családosoknak pedig a Zsarnócán található jávorszarvas farmot ajánljuk, amelynek közelében vízesést, illetve egy réttel keretezett festői tavat is találunk, ahol akár kempingezni is lehet, de egy laza piknikre is ideális helyszín.

Murányi-fennsík

Zólyomtól és Kassa között igazi vadonban kalandozhat, aki ezt az irányt választja, a Murányi-fennsík Nemzeti Park ugyanis egy karsztos hegyvidéki terület, ahol szerencsére minimálisak az emberi beavatkozás jegyei. A 203 hektáros területen található a Murányi vár festői romjai, amelyhez számos legenda kapcsolódik, de a nemzeti park területén több mint 300 barlang, 15 szakadék, és számos forrás és búvópatak, illetve nagyjából 1400 különféle növényfaj található, de ezen a területen élnek szürke farkasok, barna medvék és eurázsiai hiúzok is.

A Murányi kastély

A Murányi kastély romok (Fotó: Peter Fenda, Flickr)

Nagyvárad, a rejtett kincsek városa

Bár a magyar-román határtól nem egészen 10 kilométerre lévő Nagyváradért három óránál egy icipicit többet kell autózni (a Google Térkép 3 óra 12 percet ír, ha Budapestről indulunk), cserébe egy eldugott látnivalókban bővelkedő kisvárosra bukkanhatunk.

A legkézenfekvőbb látványosság természetesen az ötszög alakú vár, emellett érdemes elveszni a belváros utcácskáin és gyönyörködni a szecessziós, Zsolnay-freskókkal díszített épületekben, a székesegyházban, ahol Szent László mellszobrát őrzik, vagy épp a tíz épületből álló Kanonok-sorban, ahol egy 56 oszlop által szegélyezett, több mint 250 méteres folyosót is megcsodálhatunk.

A Sebes-Körös és a Városháza

A Sebes-Körös és a Városháza, Nagyvárad (Fotó: Getty Images)

4 óra alatt elérhető célpontok

Ha hajlandóak vagyunk egy picit többet ülni az autóban, jelentősen bővül az elérhető célpontok kínálata, például Stájerország Toszkánájával vagy Szlovénia legszebb rejtett kincseivel.

3-4-5 óra alatt elérhető úticélok

A Budapesttől 4 óra autózással megközelíthető célpontok

Irány Ausztria zöld szíve!

Így is nevezik ugyanis Stájerországot, amelynek fővárosa Graz az ország második legnagyobb települése Bécset követően. Az óváros az UNESCO Világörökség része, a város jelképe pedig a település fölé magasodó Schlossberg, az ott álló jellegzetes óratoronnyal.

Grazban találkozik a régmúlt és a jövő: 2003-ban Európa Kulturális Fővárosa volt, emiatt rengeteg új és meghökkentő épület található, köztük a „barátságos földönkívülinek” is nevezett Kunsthaus vagy épp a Grazot átszelő Mura folyóra épített mesterséges sziget, a Murinsel. A történelmi értékek rajongóinak kötelező az egyedülálló középkori fegyvertár, a Zeughaus felkeresése, ahol több tízezer fegyvert és páncélt állítottak ki eredeti állapotukban, de itt található a szintén világörökségi védelmet élvező Eggenberg-kastély is. A város tele van szebbnél szebb parkokkal, ráadásul a belváros jelentős része autómentes, így semmi sem akadályozza a gondtalan sétálgatást. Mivel Graz igazi egyetemi város, ahol 50 ezer egyetemistának is otthont ad, az éjszakai életre sem lehet panasz, rengeteg bár, bisztró és kávézó várja a kikapcsolódni vágyókat.

Mura folyóra épített mesterséges sziget, a Murinsel
Megnézem
Összes kép (5)

A várostól délre található a Stájer Toszkánának is nevezett terület, ahol szőlők között kanyargó festői kis utakon lehet kalandozni, ahol számos nevezetes borút is található. Graztól nyugatra az egyre magasodó hegyek között aprócska kisvárosokra, falvakra bukkanhatunk, ezek közül elsősorban Bärnbachot érdemes felkeresni, ahol egy valódi Hundertwasser-templomot csodálhatunk meg. A várostól északra pedig az alpesi hegyekben túrázhatunk, több gyönyörű útvonalon, emellett megcsodálhatjuk Ausztria egyik legnagyobb cseppkőbarlangját, a Lurgrottét, vagy bejárhatjuk a Medve-szurdokot is.

Irány a szlovén Stájerország!

Szlovénia második legnagyobb városa Maribor a szlovén Stájerország, azaz Štajerska központja, amely egész évben remek kirándulási és sportolási lehetőségekkel várja a látogatókat. Érdekes kombinációja az egykori jugoszláv életérzésnek és a több száz éves osztrák(-magyar) fennhatóságnak, ahogy a barokk hangulat elegyedik az egyetemi város életérzésével.

Maribor

Maribor, Szlovénia (Fotó: Getty Images)

Akárcsak Grazban, Mariborban is java részt száműzték az autókat a belvárosból, amelyet a Fő tér (Glavni trg), a Vár tér (Grajski trg) és a Dráva partja határoz meg. Utóbbi részen található a világ legöregebb, máig termő szőlőtőkéje, míg a Fő téren a Városháza reneszánsz épülete, a Vár téren pedig a barokk stílusú várépület várja a látogatókat. Érdemes tenni egy sétát a Mestni parkban, amely a közeli természet kapujaként is funkcionál, de a Maribort két oldalról szegélyező hegyekre, a Piramidára és a Kálvária dombra is érdemes felszaladni megcsodálni a kilátást.

Még több Szlovénia

Ha Mariborig bírjuk nyomni a gázpedált, egy picit érdemes még kibírni és egészen Celjéig autózni. A jelentősebb útvonalak találkozásánál fekvő városkának is megvan a saját várhegye, a celjei várban pedig interaktív kiállítás keretében lehet megismerkedni az egykori lakók regényes történetével, de meg lehet nézni például a kínzókamra felszereléséből álló kiállítást is vagy csak gyönyörködni a kilátásban.

Innen mindössze bő fél órányi autóúttal elérhető Szlovénia egyik rejtett kincse a Velenje-tó, amely ugyan egykor ipari víztározóként funkcionált, ma azonban már kristálytiszta vizű természetes – és ami lényegesebb, ingyenes – strandként várja a lubickolni vágyókat.

Velenje környékén érdemes egyébként kikapcsolni a navigációt és csak úgy kalandozni az erdei utakon, vagy felhágni egy éppen szembe jövő, szimpatikus egy csúcsára, a nyugalom és a friss levegő garantált.

Velenje

Velenje a magasból (Fotó: Mojca J, Pixabay)

5 óra alatt elérhető célpontok

Sokaknál ennyi idő jelenti a tűréshatárt, van, aki ennél hosszabb autózásra nem hajlandó, szerencsére így is sok szép helyszínt érhetünk el, amelyek közül ugyan csak párat mutatunk be, de a mellékelt térképen mindenki látja, mi az, ami szóba jöhet ilyen távolságon belül.

3-4-5 óra alatt elérhető úticélok

A Budapesttől 5 óra autózással megközelíthető célpontok

Linz, a meglepetések városa

A Google Térkép szerint autóval 4 óra 29 perc, vonattal 4 óra 4 perc alatt érhetünk el Linzbe, amely önmagát a változások városaként definiálja. A korábban álmos osztrák kisváros a már említett Grazhoz hasonlóan szintén volt Európa Kulturális Fővárosa, 2009-ben, 2014-ben pedig az UNESCO közbenjárására a Médiaművészetek városa címet is megkapta. Utóbbihoz kötődik a minden évben megrendezett Ars Electronica Festival (AEF), amely a művészetek és a technológia metszéspontjába kalauzolja el a látogatókat. Az idei AEF ráadásul egyike azon kevés rendezvényeknek, amelyek megúszhatják a koronavírus hatását, legalábbis annyiban, hogy idén szeptember 9-13. között fogadják majd a látogatókat és egyelőre nincs róla hír, hogy lefújták volna.

Mindezt remekül ellensúlyozza Linz óvárosa, ahol egymást érik az Instagram-posztokra kívánkozó barokk épületek, de érdemes a linzi várat is meglátogatni, ahonnan Pazar kilátás nyílik a környező hegyekre, például a Vármúzeum meglátogatása után. A városban több vezetett túrán is részt lehet venni, amelyeknek köszönhetően olyan helyekre is el lehet jutni, ahová egyszerű sétálgató turistaként esélyünk sem lenne.

A város, amelynek a harmada park

Szlovénia fővárosáról, Ljubljanáról van szó, amelyet 2016-ban Európa Legzöldebb Városának választottak, nem véletlenül. A 285 ezer lakosú város területének nagyjából harmadát a Tivoli park teszi ki, amelyben gyönyörűen restaurált régi épületek, villák, kastélyok találhatóak, amelyeket andalgásra kiválóan alkalmas ösvények kötnek össze, itt-ott tavakkal, szökőkutakkal, kis patakokkal, eszményi-piknik-helyszínekkel és kávézókkal.

A város, amelynek a harmada park

Ljubljana, Szlovénia (Fotó: Getty Images)

Ljubljana belvárosában is remekül lehet sétálgatni, kevés az autó, a városmagot pedig viszonylag hamar be lehet járni és ki lehet ismerni. A Ljubljanica folyó partján hangulatos éttermek, bárok és kávézók segítik a kikapcsolódást, aki pedig szeret piacozni, annak érdemes a jellegzetes Sárkányos-híd tövében működő központi piacra is benéznie, kézműves termékek és helyi finomságok után kutatva.

A piac tőszomszédságából indul a sikló a Ljubljana fölé magasodó várra, ahonnan körülnézhetünk a környéken és megismerkedhetünk a várost őrző sárkány legendájával is.

Lazulj Belgrádban!

Aki egyszer ellátogat a szerb fővárosba, menthetetlenül beleszeret, nem véletlen, hogy a Lonely Planet pár éve Európa leglazább városának választotta. A Száva és a Duna által közrefogott Belgrádban egymást váltják a régi és a modern világ látnivalói, mint például a Szent Száva Székesegyház, a Skadarlija művésznegyed vagy épp Novi Beograd, azaz Újbelgrád, amely a brutalista építészet kedvelőit várja orbitális betonmonstrumokkal.

A Skadarlija bohém negyed

A Skadarlija bohém negyed Belgrádban (Fotó: Getty Images)

A szerb vendégszeretet – na meg az alkohol fűtötte féktelen bulizás – a magyarhoz mérhető, így érdemes kipróbálni a szerb konyha különlegességeit is vagy betérni az egyik legviccesebb nevű – 1823 óta üzemelő – kávéházba, amelynek a neve mindössze egyetlen kérdőjelből áll, így legfeljebb Kafana ? néven lehet rátalálni a keresőkben.

Lógasd a lábadat a tengerbe Fiumében!

A Magyar Királyság egykori tengeri kikötője Fiume (Rijeka) érdekes elegye a mediterrán hangulatnak és Budapest belvárosának, utóbbi persze nem véletlen, hiszen a város tömve van magyar műemlékekkel. A körülbelül 160 eres lakosságú város fontos közlekedési csomópont és tengeri kikötő, amelyet már 1873-ban vasútvonal kötött össze a magyar fővárossal. A kikötőben láthatjuk az egykori magyar tengerhajózás emlékeit, az óvárosban pedig több csinos sétálóutcát is bejárhatunk, időnként teljesen olyan érzetet keltve, mintha csak Budapest egyik kerületében kalandoznánk.

Fiume

Rijeka (Fotó: Paulinas, Pixabay)

Aki ennél mozgalmasabb élményekre vágyik, annak érdemes felkaptatni a város fölé magasodó Trsat várba, de a várost átszelő Rječina folyó környékén gyönyörű parkokra és szurdokokra is bukkanhatunk. Természetesen a tengerparti fürdőzés is népszerű program, a legjobb helyeket Rijekától északra érdemes keresgélni.

Mint látható, nem kell feltétlenül zsibbadtra ülni az alfelünket, ha külföldön nyaralnánk, de szeretnénk kerülni a tömeges utazási lehetőségeket. Aki pedig nem bánja, ha 5 óránál is valamivel többet kell vezetnie, már olyan célpontokat érhet el, mint Opatija, a rendkívül népszerű Krk szigete vagy épp Koper, Piran és Portorozs triásza a szlovén tengerparton. Mindenkinek kellemes, de ami ennél is fontosabb, biztonságos nyaralást kívánunk!

További cikkeink a nyárral, nyaralással kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top