Családtag is taníthat autót vezetni egy új javaslat szerint

Vad Rózsa | 2024. Július 24.
A szakmai javaslatok között szerepel a bevont jogosítvány visszaszerzésének szigorítása is.

Jövő év márciusáig kell a kormány elé terjesztenie az Építési és Közlekedési Minisztériumnak az új KRESZ-t. Kedden konkrétumokat is elárultak a tervezett változtatásokról – írja a 24.hu. Több európai országhoz hasonlóan engedélyeznék, hogy családtag is taníthasson vezetni jogosítvány nélküli személyt – ez ma Magyarországon bűncselekmény, ha közúton történik. A szakemberek viszont javasolják, hogy

lehetséges legyen a kísérővel történő vezetés.

A cél az, hogy a sofőr tanuló minél felkészültebben jusson el a vizsgáig, és minél olcsóbban tudjon jogosítványt szerezni. Az még kérdés, hogy ez a kötelező 29 óra plusz vizsga mellett vagy részben ahelyett történjen és az is, hogy a kísérőnek kell-e felkészítő képzés. A KRESZ-oktatás része lenne a szimulátoros gyakorlat is, a kötelező óraszám kiváltása céljából. Az oktató határozhatná meg, hogy a tanfolyam melyik részében, milyen mértékben használná a technológiát.

A jogosítvány elvesztése után összetettebb képzésen kellene részt venni,

a visszaszerzés érdekében. Benedek Szabolcs, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont ügyvezetője szerint a „leglényegesebb változtatás az lehet, hogy akinek elvették a jogosítványát, be kellene bizonyítania a jövőben, hogy tudja a KRESZ-t, és tud vezetni. Azaz nem csak az utánképzést kellene végig ülnie, ami a jelenlegi szabályokhoz képest jelentős szigorítás lenne. Az már a kormányon múlik, hogy mit fogad el a megszellőztetett szakmai javaslatok közül.

Exit mobile version