Emiatt vannak fennakadások a palackvisszaváltásoknál

F.C. | 2024. Július 29.
Egyre-másra panaszkodnak a vevők, most megszólalt a rendszerért felelős cég.

Mint ismert, egy hónapja már csak olyan műanyagpalackokat és italosbozokat lehet forgalomba hozni, amelyeket visszaváltanak. Az üzletekben az elszállításért és az újrahasznosításért felelős cég, a MoHu automatákat, úgynevezett REpontokat állított föl. Azóta a vásárlók naponta mintegy 2 és félmillió palackot váltnak vissza, ám a visszavétel nem megy mindig zökkenőmentesen a MoHu üvegvisszaváltó pontjain. Mindezt az RTL Híradó is megtapasztalta.

Riportjukban bemutatták, hogy az egyik automatánál eleinte hiába dugták be a nyílásba az elméletileg visszaváltható sörösdobozt, a gép nem fogadta el. Végül némi ügyeskedés után sikerült csak elfogadtatni az automatával a fémdobozt. Egy másik helyen pedig azt tapasztalták, hogy az egész áruházon végig kell ahhoz menni, hogy eljusson az ember a visszaváltó helyre. Ráadásul az automaták gyorsan megtelnek.

Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az üzletek gyakran panaszkodnak arra, hogy nem viszik el időben a visszaváltott palackokat, így akár napokig is dugig vannak a tárolóik.

Idővel egyre kevesebb lesz az eldobott / kidobott műanyagpalack, üveg és fémdoboz – Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Kiderült, a vásárlók meglepően gyorsan kezdték támogatni a visszaváltást, ezért nem győzi a MoHu a palackok elszállítását. “Amilyen sebességgel váltják vissza az emberek, egy kicsivel gyorsabb annál, mint amire számítottunk” – vallotta be az RTL Híradónak a rendszerért felelős cég képviselője, Ozoli Gábor.

Amúgy a cél az, hogy 3 éven belül a palackok 90 százalékát visszaváltsák.

Július 6-án már elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a MoHu REpont visszaváltási rendszerében, országszerte pedig több mint 10 millió visszaváltás történt addigra. Minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségben kötelező, hogy legyen REpont automata, és minden 200 négyzetméternél nagyobb üzletben ajánlott. Jelenleg 3 ezer ponton lehet visszaváltani az automatákban és ezer kis üzlethelyiség csatlakozott eddig a kézi visszaváltási rendszerhez. Még hónapokig megtalálhatóak lesznek a nem visszaváltható palackok, dobozok, üvegek a boltokban, de már egyre több, 50 forintos logóval ellátott itallal találkozhatunk. A boltoknak pedig jelezniük kell, hogy melyik a visszaváltható, és melyik a nem visszaváltható csomagolás.

A foter.ro egyébként arról cikkezett, hogy havi 18 ezer lejt (átszámítva mintegy 1,3 millió forintot) is lehet keresni a palackvisszaváltással. Ez a visszavételi garanciarendszer ezreknek jelent napi bevételi forrást Romániában: a környezetvédelmi minisztérium adatai szerint 5-6 ezer ember szerzi jövedelmét kizárólag a palackok visszaváltásából. „Ezek az emberek a városi kukákban keresik az üvegeket. Olyan palackokat gyűjtenek, amelyen normális esetben a szeméttelepen végeznék. Tegnap egy állampolgár keresett meg, hogy a helyi rendőrség megbírságolta, mert kivett egy műanyagpalackot a kukából” – mondta Mircea Fechet, aki szerint helytelen megbírságolni ezeket az embereket, ugyanakkor, azokkal szemben, akik megrongálják a szelektív gyűjtőpontokat, rendetlenségek okozva azok körül, természetesen a hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

Exit mobile version