nlc.hu
Aktuális

EPR visszaváltási rendszer indulása

Teljesen új rendszerre állnak át holnaptól a hazai boltok

„Nagyon kevés visszaváltási díjas termék kerül majd forgalomba” – jósolja a MOL-főnök az új palack visszaváltási rendszerről.

Világi Oszkár, a MOL vezérigazgató helyettese a holnap induló palack és göngyöleg visszaváltás rendszerről is beszélt a Telexnek. A palack-visszaváltási rendszer régóta reformra szorul, az emberek viszont idegenkednek a még szokatlan, új rendszerről.

Világi szerint óránként összesen 370 ezer italcsomagolás

– pet palack, aludoboz, üveg – keletkezik az Magyarországon, ami évente mintegy 3,3 milliárd darabot jelent. A visszaváltási rendszernek, azt kell megoldania, hogy ne a lerakókba, erdőkbe, a vizekbe kerüljenek ezek a palackok, dobozok, hanem lehetőleg mindet újra lehessen hasznosítani. Szlovákiában a rendszer két évvel ezelőtt indult, ma már 80 százalék fölötti a begyűjtési arány.

Teljesen új rendszerre állnak át holnaptól a hazai boltok

Kényelmetlen, hogy eddig össze lehetett gyűrni a palackokat, most pedig ugyanabban a formában kell majd visszaváltani.

A begyűjtés viszont jó a környezetnek, a jövőnknek.

A január elsején induló visszaváltási rendszerben a gyártók türelmi időt kaptak július elsejéig. A MOL úgy számol, hogy az első negyedévben nagyon kevés visszaváltási díjas termék kerül majd forgalomba. Egy ideig ráadásul párhuzamosan lesznek a boltokban visszaváltható és nem visszaváltható palackok, ami nehezíti a helyzetet és a környezet megóvásában sem segít.

Nagyon fontos, hogy a fogyasztók a palackok címkéjén

található visszaváltási logó alapján tudják majd megkülönböztetni, melyikre kell plusz 50 forint betétdíjat fizetni, amit aztán vissza is tudnak majd váltani. Az év első napjaiban induló applikáció a visszaváltó-automaták listája mellett minden hasznos információt is megad. A palackonkénti 50 forintot jótékony célra is fel lehet majd ajánlani. Az első program a gyermekgyógyítást támogatja, három intézmény kaphat a felajánlott összegből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top