nlc.hu
Életmód

Részletek a kötelező visszaváltási rendszerről

Hamarosan jön a kötelező visszaváltás – kiderült, mennyit kaphatsz egy palackért

Januártól nagy változást tapasztalhatsz az üzletekben.

Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer, amely – a tervek szerint – hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt elérjük a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát.

visszaváltás

Hamarosan ilyen palackvisszaváltó automatákkal találkozhatsz a nagyobb boltokban – Fotó: iStock

Üveg, fém és műanyag – minden számít

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása, így ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni.

A gyártó a kötelező visszaváltási díjas termékeken kívül meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősítheti. Ilyen termék lehet a gyártó által önkéntesen „visszaváltható” megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott, meghatározott termék vagy termékcsomagolás, amelynek gyártását, illetve forgalomba hozatalát az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak bejelentették.

Kiderült a betétdíj

A visszaváltási díj összege kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amelyet a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

Keresd a visszaváltó automatákat!

A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítaniuk a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyet kell kialakítani az 1000-nél több lakosú településeken.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top