A leghosszabb és legintenzívebb hőhullámot éltük át júliusban

F.C. | 2024. Július 30.
Soha nem volt még ilyen rossz a helyzet Budapesten.

Az emberi tűrőképesség és az egészségre gyakorolt hatás szerint az idei júliusi hőhullám volt a legrosszabb a modern mérések kezdete óta, amit át kellett élnünk – derült ki a HungaroMet városokra elérhető adatsoraiból. A hőhullámokat az idősek, a kisgyerekek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők különösen nagyon rosszul viselték. A Másfélfok elemzése szerint Budapesten sosem volt még olyan hosszú hőhullám, mint amit idén július 7-től kezdődően éltünk át. Ugyan az abszolút melegrekord idején (2007-ben) és 2012-ben is átlagosan kissé melegebb volt a fővárosban, de ezen hőhullámok intenzitása nem volt olyan erős, mint idén. Az 1994-es hőhullám majdnem ilyen sokáig tartott, de az közel sem volt olyan intenzív, mint az idei. Azaz a 2024. júliusi hőhullám összességében kiérdemli a legintenzívebb jelzőt is – jegyezte meg a portál.

Amúgy a déli-délkeleti országrészben sem jobb a helyzet: Kelebián az idei hőhullám a leghosszabb volt, a legmagasabb hőmérsékletet is ekkor mérték, és az intenzitása is a legerősebb volt. A 2007-es hőhullámban itt viszonylag alacsonyabb hőmérsékletek jelentkeztek, és „csupán” 7 napig tartott, míg 2012-ben is „csak” 10 napos ilyen időszakot éltünk át az idei 13 nappal szemben.

Az éghajlatkutató szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a forgatókönyvek szerint hazánkban tízszer több hőstresszes napra kell számítani, ha a jelenlegi ütemben folytatódnak a globális kibocsátások.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Exit mobile version