Augusztus 20-i hosszú hétvége: így vásárolhatsz, közlekedhetsz!

F.C. | 2024. Augusztus 16.
Ügyelj arra, hogy nemcsak a boltok nyitva tartása változik, hanem a közlekedési rend is.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep idén keddre esik, de a munkanap-áthelyezés miatt 4 napos hosszú hétvégénk lesz, azaz szombattól keddig nem kell dolgozni. Ami az üzletek nyitva tartását illeti, csak egy napon, augusztus 20-án lesznek zárva, mert csak ez az egy nap ünnepnap. Az előtte lévő 3 napban (szombattól hétfőig) nyitva lesznek a boltok.

Bevásárlás

Augusztus 17-18-19-én (szombaton, vasárnap és hétfőn) a megszokott nyitva tartással várja a vásárlókat az üzletek, augusztus 20-án (kedden) azonban zárva lesznek – hívja fel a figyelmet a 24.hu. Az ünnepnapon csupán a benzinkutakon található shopok, az éjjel-nappal nyitva tartó üzletek egy része, kisebb boltok, trafikok nyithatnak ki, valamint a benzinkutak, az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak, önálló virágboltok, újságosok, vendéglátó- és szórakozóhelyek.

Mivel az áruházak és bevásárlóközpontok augusztus 20-án zárva tartanak, ezért az áruházakat érintő járatok az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek.

Közlekedés

A hosszú hétvégén a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei a szokásosnál több kocsival közlekednek, míg az augusztus 20-i fővárosi tűzijáték után az elővárosi esti vonatok hosszabb szerelvényekkel és KISS emeletes motorvonatokkal indulnak a budapesti pályaudvarokról – közölte a MÁV. Vasárnap és hétfőn az ünnepnapi, kedden a vasárnapi, szerdán pedig már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is változik: vasárnap munkaszüneti napon, hétfőn szabadnapon, kedden munkaszüneti napon és a hét első munkanapját megelőző napon (nemzeti ünnepen), szerdán nyári tanítási szünetes munkanapon, a hét első munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok. Egyes településeken a helyijáratok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek.

Hétfőn valamennyi HÉV-vonalon a szombati, kedden napközben a munkaszüneti napi menetrend érvényes. Az ünnepnapon délután és este minden vonalon jelentős sűrítést és bővített kapacitást biztosít a vasúttársaság.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából számos rendezvényt tartanak Budapesten, amelyekhez kapcsolódóan forgalomkorlátozásokra, lezárásokra kell számítani a belvárosban. Lezárják a budai és a pesti rakpartokat, a Margit hidat, a Lánchidat, az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat, korlátozásokra kell számítani a budai Várban, a Műegyetem rakparton, a Kossuth Lajos téren és a József Attila utcában. Mindezek miatt pedig változik az érintett BKK-járatok közlekedése is: számos villamos-, buszjárat módosított útvonalon közlekedik a hosszú hétvégén.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Balogh Zoltán

Exit mobile version