augusztus 20

augusztus 20

államalapítás

tűzijáték

augusztus 20

Államalapításunk ünnepe augusztus 20.

Augusztus 20 Magyarország ezer éves államiságának ünnepnapja. Augusztus 20 egyben államalapító Szent István királyunk ünnepe is. I. István életében még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját tette meg ünnepnappá. Utóda, az országot oltalmazó Szent László királyunk az ünnep napját öt nappal későbbre, augusztus 20-ra tette át, ezzel tisztelegve előde és példaképe, Szent István 1083. augusztus 20-án történt szentté avatása előtt.

Augusztus 20 a második világháború végéig, 1945-ig nemzeti ünnep volt, ezután a berendezkedő kommunista hatalom három évre törölte az állami ünnepek sorából, március 15-ét helyezve előtérbe. 1950-ben az Elnöki Tanács a Magyar Népköztársaság ünnepévé nyilvánította augusztus 20-át. Az 1991. évi VIII. törvény szerint augusztus 20. hivatalos állami ünnep.

Augusztus 20 egyházi ünnep is. A budapesti Bazilikában őrzött, Szent István jobb kezének tartott bebalzsamozott alkart ezen a napon fényes külsőségek között hordozzák körbe a Belvárosban, de arra is volt már példa, hogy vízre szállva egészen Esztergomig utazott nemzeti ereklyénk. Augusztus 20. legősibb értelmezési rétege szerint tulajdonképpen termékenységi ünnep, az új kenyér ünnepe. Erre a napra jellemzően már országszerte végeznek a búza betakarításával, így ekkortól az új búzából készül az ország kenyere.