Idegesítő szabályt állított vissza az összes uniós repülőtér

Vad Rózsa | 2024. Szeptember 04.
Minden európai uniós repülőtér visszaállította a méltán utált, 100 milliliteres szabályt.

Szeptember elsejétől az Európai Bizottság (EB) rendelete szerint személyszállító repülőgépek utasterében ismét legfeljebb 100 milliliteres kiszerelésben szállítható maximum 10 darab folyadék, aeroszol és gél, egyetlen, egy literes űrtartalmú, átlátszó és visszazárható tasakban – írja az airportál.

Így tehát azokon a repülőtereken is visszaáll

az utasok kézipoggyászaiban szállított folyékony anyagokra, aeroszolokra és gélekre (Liquids, aerosols, gels – LAG) vonatkozó szabály, ahol ezt eltörölték, megszüntetve a C3-as szkennerek által az utasok számára biztosított legfőbb előnyt. A szigorítás az Európai Unió tagállamai mellett Izland, Svájc, Liechtenstein és Norvégia repülőtereire is vonatkozik, az Egyesült Királyság pedig már június 9. óta visszaállította a szabályt.

A szigorítás az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsának

(ACI Europe) korábbi közleménye szerint főként az olyan repülőtér számára csapás, ami az utasbiztonsági ellenőrző pontok áteresztőképességének növelése és az utazási élmény javítása érdekében, jóhiszeműen költött az új technológia bevezetésére. A C3-as szkenner ugyanis átlagosan nyolcszor drágább a hagyományos röntgensugaras gépeknél és a karbantartási költsége is négyszerese azokénak. A bizottság közlése szerint a korlátozás csak ideiglenes, ám feloldására sem ütemterv, sem eljárás nincs.

Exit mobile version