Horror büntetések jönnek mostantól a MÁV vonatain

Vad Rózsa | 2024. Szeptember 04.
Több tízezer forintos MÁV pótdíj sújthatja mostantól a kötelező jegyelővételi zónában jegy nélkül vonatra szállókat.

Szeptember másodikától a MÁV-START kiterjesztette a kalauz nélküli (KN-es) közlekedést, élesben próbálva ki a kalauz nélküli közlekedés szabályait is – közölte a MÁV. Szeptember 2-tól a kijelölt pilot (azaz tesztüzembe vont) zónán belül közlekedő valamennyi vonatra

az állomásokon csak előre váltott menetjeggyel lehet felszállni. 

A pótdíj durván drágult: egységesen 25 ezer forint, függetlenül attól, hogy a menetrendben a vonat KN (kalauz nélküli közlekedés) jelzésű-e, illetve, hogy utazik-e rajta jegyvizsgáló. A pilot zónában tehát csak érvényes menetjegy vagy bérlet birtokában érdemes vonatra szállni. A tesztidőszak kezdetén a MÁV jegyvizsgálói átmenetileg nem büntetnek, csak figyelmeztetik a változásra a jegy nélkül utazókat.

Egy hónap alatt több mint 15 millió forintot szedett be a MÁV a bliccelőktől (Fotó: Getty Images)

A kötelező jegyelővételi zónába az alább felsorolt vasúti vonalszakaszok, illetve a térképen jelölt vasútállomások tartoznak.

Érintett vasúti vonalszakaszok listája:

A kötelező jegyelővétel részletes szabályai:

A kötelező jegyelővételi zónán belül helyjegyköteles vonatra felszálló menetjeggyel és helyjeggyel sem rendelkező (vagy csak érvénytelen menetjeggyel rendelkező) utasnak, 25.000 Ft pótdíjat kell fizetnie a feláras vonaton, a hiányzó menetjegy és felár díján felül.

Exit mobile version