Árvíz: kritikus a helyzet a környező országokban

S. Z. | 2024. Szeptember 15.
Az áradások egyre több helyen a lakosságot fenyegetik Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban.

A heves esőzések és áradások miatt kritikus helyzet alakult ki számos ausztriai, csehországi és lengyelországi régióban és településen helyi médiajelentések alapján.

Ausztria

A heves esőzések miatt az alsó-ausztriai St. Pölten és Tulln kerületeket is katasztrófa sújtotta területté nyilvánították vasárnap kora reggel. Szombaton 42 települést és kataszteri közösséget nyilvánítottak katasztrófa sújtotta területté. Több településen polgári védelmi riasztást rendeltek el.

A települések önállóan indítanak polgári védelmi eljárásokat, ha a lakosságot veszély fenyegeti. Ez azt jelenti, hogy a katasztrófavédelmi hatóságok kibővített hatáskörrel és utasítási jogkörrel rendelkeznek. Több helyen lakosokat kellett kimenteni otthonukból.

Vasárnap reggelre az áradás elérte Bécset, 9 órakor a Wien-folyó vízszintje 2,26 méter volt. Előző nap még csak 50 centiméteren állt.

Egy gyalogos nézi a Wien folyó magas vízállását a bécsi Hutteldorfban, a heves esőzések idején, 2024. szeptember 15-én (Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Ausztria OUT

Az éjszaka folyamán Amstetten és St. Valentin között szünetelt a vonatközlekedés – közölte az ÖBB az APA hírügynökséggel. Az utazási figyelmeztetést hétfő estig meghosszabbítják.

A következő órákban rendkívül heves esőzésekre lehet számítani, a következő hat órában a középső régióban akár 60 milliméterre, Alsó-Ausztriában pedig akár 40 milliméterre is. „Ez azt jelenti, hogy az egész országban már most is és ezután is hatalmas áradások lesznek – mondta Stephan Pernkopf kormányzóhelyettes az APA-nak. – Kerüljék a felesleges utazásokat és utakat!” – kérte.

Az elmúlt órák rendkívül intenzív esőzései miatt veszélyes területek alakultak ki, különösen vidéken. Számos út járhatatlan az áradások miatt, különösen a központi régióban, Melk, St. Pölten és Tulln környékén.

Az éjszaka folyamán 1159 tűzoltóegységet 2168 járművel 4490 bevetésre hívtak Alsó-Ausztriában.

Burgenlandban a szombat esti és vasárnap reggeli heves vihar számos tűzoltói bevetést tett szükségessé. Bár a heves esőzések miatt pincéket kellett kiszivattyúzni, a bevetések többsége a viharkárokkal kapcsolatos volt – közölte az APA-val a tartományi médiaszolgálat. A bevetések többségét a tartomány északi részén és Közép-Burgenlandban hajtották végre. Szombat este 6 órától vasárnap reggel 6 óráig 111 alkalommal hívták ki a tűzoltókat.

Az előrejelzés szerint mind a csapadék, mind a szél várhatóan enyhülni fog a vasárnap folyamán. Az eső azonban csak kedden fog teljesen megszűnni. Az autóval való utazás továbbra sem ajánlott.

Csehország

A magas vízállással és árvízzel járó viharok továbbra is sok munkát adnak a csehországi mentőszolgálatoknak is. Különösen a Lengyelországgal határos régiót érinti az ország keleti részén. Vasárnap este Cesky Tesin polgármestere elrendelte több ezer lakos evakuálását a városközpontból, az Odera egyik mellékfolyója, az Olsa ugyanis gátszakadással fenyeget.

A Bela folyó árvize a csehországi Písecnában 2024. szeptember 14-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A folyónál fekvő Opavában az akut árvízveszély miatt már több ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. A város legnagyobb panelházas lakótelepe is az érintettek között volt. Krnovban és más városokban is evakuálni kellett embereket.

Árvízvédelmi mobilgátat emelnek tűzoltók a Moldva folyó partján, Prága belvárosában 2024. szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Az előrejelzések szerint az esőzések legkorábban hétfőig várhatóan nem hagynak alább.

Lengyelország

Lengyelországban több helyen már több eső esett, mint az 1997-es úgynevezett millenniumi árvíz idején – mondta Donald Tusk miniszterelnök. A délnyugat-lengyelországi folyók vízszintjének emelkedése miatt felhívta a polgárok figyelmét, hogy időben meneküljenek biztonságba.

Árad a Kelet-Neisse folyó a délnyugat-lengyelországi Krosnowicében 2024. szeptember 14-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Maciej Kulczynski)

Kritikus a helyzet a Glatzer-havasok egyik gátjánál, Lengyelország és a Cseh Köztársaság határán. „A Miedzygorze-i gát túlcsordult. Bár a vizet leeresztik, így is elérte a maximális szintet. A vízbeáramlás hatalmas” – írta az alsó-sziléziai Bystryca Klodzka önkormányzata az X-en. A vízügyi hatóság közlése szerint az alacsonyan fekvő falvak lakóit evakuálták.

Bizonytalan az előrejelzés

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton közölte, hogy az előrejelzés nagyon bizonytalan, de folyamatosan finomítják az árvíz elleni védekezés tervét. Azt írták, az átvonuló ciklon miatt folytatódott a rendkívül csapadékos időjárás, elsősorban az Alpok keleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén, és még nincs vége az esőzésnek.

Felhívták a figyelmet arra: a ciklon mozgása továbbra is nagyon változó, a hozzá tartozó csapadéksávok között szárazabb területek is előfordulnak, emiatt nagyon nehéz meghatározni, hol és mennyi eső fog még esni. A Duna felső részvízgyűjtőire az elmúlt 24 órában több esett, mint azt a korábbi számítások mutatták – jegyezték meg.

Hozzátették: az aktuális meteorológiai előrejelzés szerint az eddig várt csapadékmennyiséghez képest a Felső-Duna, az Inn, a Traun, az Enns vízgyűjtőjén valamivel több, míg a Lajtán, a Morván, a Rábán, a Vágon, a Murán és a Dráván kevesebb csapadékra lehet számítani.

A Duna Budapestig tartó szakaszán a harmadfok szintje fölötti vízállás, a Lajtán és a Rábán akár a legmagasabb valaha mért vízszintet megközelítő, a Murán a harmadfok, a Dráván Drávaszabolcsnál pedig az elsőfok szintje körüli tetőzés valószínű. Budapestnél az alsó rakpartok szintjét várhatóan jövő kedden érheti el a vízszint.

Karácsony Gergely vasárnap azt mondta, hogy az évtized legnagyobb árvize közeledik Budapest felé, és hétfőtől harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget a fővárosban.

(MTI/nlc)

Exit mobile version