nlc.hu
Aktuális

Képeken a Közép-Európát elöntő árvíz

Nem csak Magyarországon pusztít az ár, szomszédaink is megsínylik a maratoni esőzést

Szlovénia az ország történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófájával néz szembe.
szlovénia árvíz

Ahogy arról mi is beszámoltunk, péntek este először Hajdú-Bihart tépázta meg viharos időjárás, majd Fejér és Tolna vármegyében is felhőszakadással érkezett meg az ítéletidő. Szombat hajnalban Budapesten és környékén, valamint Nógrádban okozott jelentős károkat a vihar, a hét elején pedig több magyarországi folyó is áradásnak indult.

A Rába mellett árad a Mura, a Dráva és a Sajó is: a víz miatt több út vált átmenetileg járhatatlanná. Az Útinform kedd reggeli tájékoztatása szerint áradása miatt nem járható a Putnokról Borsodbótára vezető út a Sajó-híd és a Sajóvelezdi elágazás között, valamint több kilométeres szakaszon a Putnokról Sajóvelezdre vezető mellékút a 26-os főút és Sajóvelezd között. Barcsnál a szabadstrandot már teljes egészében elöntötte a Dráva, Murarátka és Letenye között pedig szintén járhatatlanok az utak.

Az egész országban folyatódnak a védekezési munkák, a vízügyes szakemberek nagy részét átvezényelték a Mura és a Dráva mellé – számolt be az MTI. Közel száz vízügyes érkezett ide az ország egész területéről és 24 órában dolgoznak az említett folyók mellett. Ha kell, az önkormányzatoknak is azonnal műszaki segítséget nyújtanak.

Az elmúlt napok rendkívüli csapadékmennyiségét okozó ciklon várhatóan még holnap reggelig térségünkben marad, de további, az elmúlt napokhoz képest nagy mennyiségű csapadékra már nem kell számítani.

Szlovénia történetének legnagyobb természeti katasztrófája

Azonban nem csak Magyarországot viselte meg a maratoni esőzés: Szlovéniában és Horvátországban is jelentős károkat okozott a lezúduló vízmennyiség. A CNN beszámolója szerint Szlovéniában a pénteki gigavihar legalább hat ember halálát és 200 milliárd forintnyi kárt okozott. Robert Golob szlovén miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy a pénteken kezdődött árvíz „minden idők legsúlyosabb természeti katasztrófája”, ami az országot valaha érintette.

Az áradások miatt a folyók megemelkedtek és kitörtek a mezőkre és a városokba, ami utak és az infrastruktúra pusztulásához vezetett – tette hozzá a szlovén környezetvédelmi ügynökség szóvivője. „Hihetetlen károk vannak országszerte” – mondta a környezetvédelmi ügynökség szóvivője hétfőn, miután megerősítette, hogy kevesebb mint egy nap alatt egy hónapnyi eső esett.

Golob vasárnap ellátogatott néhány érintett területre, és megismételte, hogy az ország már segítséget kért az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében, valamint a szomszédos országoktól az ár okozta károk enyhítésére. Horvátországban a hadsereg szintén készenlétben áll, mivel a heves esőzések miatt az ország egyes részein áradások keletkeztek.

Rába árvíz
Megnézem
Összes kép (10)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top