Hétfőtől újabb vonalakon lesznek kalauz nélküli vonatok

S. Z. | 2024. Szeptember 15.
Aki jegy nélküli utazik a kalauz nélküli vonaton, és lebukik, annak az eddiginél jóval magasabb pótdíjat kell fizetnie.

A MÁV-Start szeptember 16-tól a Budapest és Esztergom közötti vonalon, valamint a Budapest–Győr vonalon is bevezeti a kalauz nélküli közlekedést egyes járatokon.

Hétfőtől nem lesz állandó jegyvizsgáló

A vasúttársaság közleménye szerint a két vonal is része annak a kötelező jegyelővételi zónának, amelyen belül a vonatokon szeptember elejétől már csak érvényes menetjeggyel, bérlettel vagy egyéb utazásra jogosító okmánnyal szabad felszállni, ezek hiányában pedig csak jelentősen magasabb pótdíjjal lehet menetjegyet vásárolni.

Érvényes jegy vagy bérlet hiányában a pótdíj összege a kalauz nélküli vonatokon egységesen 25 ezer forint, harminc napon túl fizetve 50 ezer forint.

November 2-ig azok az utasok, akik a zónában érvényes menetjegy nélkül szállnak fel, csak figyelmeztetésben és a korábbi, mérsékelt összegű pótdíjban részesülnek.

A MÁV-START Zrt. kétszintes Stadler KISS típusú vonata a Keleti pályaudvaron (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Jelenleg ezek vasúti vonalszakaszok tartoznak a kötelező jegyelővételi zónába:

Szeptember 30-tól a Budapest és Székesfehérvár közötti vonalon közlekedő S36 és G43-as járatokat, valamint a Déli pályaudvarról Százhalombattára és Pusztaszabolcsra induló S40-es vonatok egy részét is bevonják az új rendszerbe.

Október 14-től az előváros keleti részét is eléri a változás, hiszen akkortól a Nyugati pályaudvar és Monor között közlekedő S50-esek, hétköznap egyes ceglédi, illetve hétvégente egyes szolnoki vonatok, a Keleti pályaudvar és Sülysáp, illetve éjszaka Nagykátára közlekedő S60-osok és a Keleti és Gödöllő közötti S80-as személyvonatok fognak jegyvizsgáló személyzet nélkül közlekedni.

(nlc/MTI)

Exit mobile version