Fizetni kell egy gyerekgyilkos rab nemváltó műtétjét, kiakadt a büntetésvégrehajtás

F.C. | 2024. Szeptember 24.
Döntött a bíróság az ügyben.

Egy szövetségi bíró arra kötelezte Indiana állam büntetésvégrehajtási szervezetét, hogy biztosítsa egy elítélt nemváltó műtétét, mert annak megtagadása az amerikai alkotmányba ütközik.

Mint az MTI írja, a gyermekgyilkosságért elítélt Jonathan C. Richardson (felvett nevén Autumn Cordellioné) ügyében az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója indított pert az állami hatóság ellen. Azzal érveltek, hogy a nemváltó műtét megtagadása az elítélttől – aki 2001-ben a 11 hónapos nevelt gyermekének fulladásos halálát okozta – sérti az amerikai alkotmány 8. kiegészítését a “kegyetlen és szükségtelen büntetés” tilalmáról.

Indiana állam törvénye tiltja, hogy az adófizetők pénzét elítéltek nemváltoztató sebészeti beavatkozására fordítsák. A szövetségi bíró szerint ugyanakkor a gondatlan emberölés miatt 55 év börtönre ítélt Cordellioné nemi identitászavara súlyos egészségi problémát takar, és a nemváltó műtéttel lehet megelőzni “egy súlyos testi és pszichológiai károsodást”.

Indiana állam főügyésze úgy reagált, hogy egyelőre tanulmányozza a bírói határozatot, de mindenképp várható, hogy fellebbeznek.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version