Aktuális

Elítélték a transznemű gyerekeken illegális hormonkezelést végző orvost

Az illegális klinikát üzemeltető doktornő legfiatalabb páciense 12 éves volt. Azt mondja, több ezer embert kezelt.

Tizennégyezer fontra (közel 5,7 millió forintra) büntettek Nagy-Britanniában egy orvost, aki illegálisan nyújtott nemváltó kezeléseket transznemű embereknek – írja a The Sun.

Fotó: Indraneel Chowdhury / NurPhoto

A 49 éves Helen Webberley, az Online GP Services nevű cég alapítója 2015-ben nyitotta meg „földalatti klinikáját” Walesben. Saját elmondása szerint több ezer pácienst kezelt, többjüket hormontartalmú gyógyszerekkel. Legfiatalabb betege alig 12 éves volt.

Webberley azt mondja, azért nyitotta meg a klinikát, mert a brit egészségügyi szolgálat, az NHS várólistái nagyon hosszúak voltak. A bíróság a múlt hónapban ítélte el „engedély nélküli nemváltó kezelések” miatt.

Az orvosnő online tanácsadást is nyújtott, amiért óránként 75-150 fontot (27 ezer-54 ezer forintot) kért.

Russell Davies, Webberley ügyvédje szerint a nő csak azért vitte az illegális praxist, hogy „segítsen a pácienseinek”. „Nem azért hozta a létre a céget, hogy pénzt csináljon” – jelentette ki, hozzátéve, hogy védence a nemzetközi előírásoknak megfelelően járt el. Érvei nem hatották meg Neil Thomas bírót, aki szerint Webberley „egyértelműen figyelmen kívül hagyta a törvényeket, ami komolyan súlyosbítja a tettét”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top