nlc.hu
Aktuális

Bűnösnek mondta ki a bíró Gyárfás Tamást és Portik Tamást

7 év fegyházat kapott Gyárfás Tamás – Íme a részletek

Öt év után ítéletet hirdetett a bíróság Fenyő János meggyilkolásának ügyében. Ezzel egy 26 éves rejtély zárult le...

A mai napon első fokon hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék Fenyő János 1998-as meggyilkolásának ügyében. Alig öt perccel a kezdés után már jött is az ítélet: Gyárfás Tamás bűnös, büntetése 7 év fegyház. Portik Tamás szintúgy bűnös, büntetése életfogytiglani fegyház.

Hatalmas érdeklődés övezte az ítélethirdetést (Fotó: nlc)

Hatalmas érdeklődés övezte az ítélethirdetést (Fotó: nlc)

Előzmények

Február 11-én 26 éve lesz annak, hogy Fenyő Jánost meggyilkolták. A tettest, Jozef Rohácot már jogerősen elítélték másodfokon 2017-ben. Jozef Rohác ugyanis 1998. február 11-én két társával együtt megjelent a Fenyő János tulajdonában álló Vico-székház közelében, majd együtt várakoztak a sértettre. Mikor Fenyő késő délután a fodrászához indult személygépkocsijával, Rohác és társai követni kezdték Fenyő Mercedes típusú járművét. Amikor a II. kerületi Margit utcában a forgalmi jelzőlámpa pirosra váltott, a sértett megállt. Ekkor Jozef Rohác magához vette a betárazott és hangtompítóval felszerelt géppisztolyát, kiszállt a gépkocsijából, Fenyő autójához ment, majd a kabátja alól elővette a fegyvert és a sértett gépkocsija mellett állva sorozatlövést adott le Fenyő Jánosra. Úgy tudni, hogy legalább 19 töltényt lőtt ki rá. A tettes ezt követően elmenekült a helyszínről, Fenyő János pedig a többrendbeli fejét ért lövések következtében néhány percen belül, még a helyszínen életét vesztette.

Bár a tettes ismert, a felbujtó személye azonban sokáig ismeretlen maradt. 2019-ben a Fővárosi Főügyészség Gyárfás Tamás ellen az emberölés fejbujtása miatt vádat emelt, majd ugyanebben az évben a Fővárosi Ítélőtábla is perújítást rendelt el ugyanezen ügy miatt, Portik Tamás mint másik felbujtó ellen.

A tárgyalások

A tárgyalássorozat négy éve kezdődött el a Fővárosi Törvényszéken, mikor a Gyárfás Tamás ellen indult büntetőügyhöz a törvényszék egyesítette a Portik Tamás ellen perújítás miatt indult büntetőügyet.

A tárgyalásokon számos tanú meghallgatására került sor. Egyrészt az indíték tekintetében. Ekkor azt vizsgálta a Fővárosi Törvényszék, hogy Gyárfás Tamás és Fenyő János rossz viszonya elegendő indítéknak bizonyult-e a bűntett elkövetéséhez.

Másrészt tanúkat hallgatott meg a bíróság a Tasnádi Péternek adott megbízás tekintetében is. Ugyanis a Fővárosi Főügyészség által benyújtott vádirat tartalmazza, hogy Gyárfás Tamás nem csak Portik Tamást bízta meg Fenyő János megölésével, hanem Tasnádi Péter is, aki látszólag elvállalta a bűncselekmény végrehajtását, de végül mégsem hajtotta azt végre. Ezért Tasnádi Péter egyébként Gyárfás Tamástól 12 millió forintot kért, amit meg is kapott. A bizonyítási eljárás részét képezte mindezek mellé az a két rendőri jelentés is, melyekben egymástól függetlenül két rendőrtiszt is leírta még a sértett megölését megelőzően, hogy a tudomásukra jutott, miszerint Gyárfás Tamás Tasnádi Pétert bízta meg az emberölés végrehajtásával.

Perdöntő jelentőségű bizonyítékként kerültek elő a nyomozás során a Farkasréti temetőben elrejtett azon hanganyagok – amelyeket egyébként Portik Tamás készített –, amelyeken Gyárfás Tamás és Portik Tamás beszélgetése hallható. A szalagokon többek között Fenyő János megölésével kapcsolatban is tárgyalnak. A vádlottak védekezése egyébként végig az volt az eljárás során, hogy ezek a hangfelvételek manipuláltak.

Érdekesség, hogy sor került az eljárás során olyan tanú meghallgatására is, aki arról nyilatkozott, hogy Portik Tamás bár megkereste őt az emberölés végrehajtása érdekében, nem vállalta azt el. Ő egyébként a 42-es számú tanú volt.

Nem ismerték el bűnösségüket

Mindkét vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését. Gyárfás Tamás védekezése szerint bár volt konfliktusa Fenyő Jánossal, ők már az emberölés előtt jóval korábban megbékéltek egymással. Portik Tamás pedig azért kereste csak meg, hogy egy manipulált beszélgetés során kimondassa vele, hogy köze van Fenyő János halálához.

Portik Tamás védekezése szerint őt a rendőrök, és egy korábbi – ma már elhunyt – ismerőse kérte meg arra, hogy az előbb említett beszélgetést vegye fel Gyárfás Tamással és adjon a szájába olyan mondatokat, hogy köze van Gyárfás Tamásnak a bűncselekmény elkövetéséhez.

A bizonyítási eljárás befejezésével az ügyészi perbeszédre 2023. júliusában került sor. dr. Pappné Jenei Andrea ügyésznő a vádiratban Gyárfásnál a beismerés esetére meghatározott 12 év szabadságvesztésnél hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabására, míg Portik Tamás II. rendű vádlott vonatkozásában életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt azzal, hogy abból legkorábban 30 év letöltését követően bocsássa a bíróság feltételes szabadságra.

Érdekes eljárásjogi helyzet

Gyárfás védőjének védőbeszédére több tárgyalási napon keresztül került sor 2023 szeptemberében. Portik Tamás azonban több védőt is meghatalmazott egymást követően az eljárás során. 2023 novemberében került volna sor Portik Tamás meghatalmazott védőjének védőbeszédére, azonban Portik közvetlenül a tárgyalás előtt a meghatalmazott védőjétől a megbízást visszavonta. A Fővárosi Törvényszék ekkor egy védőt rendelt ki Portik Tamás vádlott védelmére és közel három hónapot biztosított számára a perbeszédre való felkészülésre. A 2024. január 30-i tárgyalás előtt nem sokkal azonban Portik ismételten meghatalmazta azt a védőjét, akitől korábban a meghatalmazást visszavonta, így a korábban kirendelt védő kirendelése hatályát vesztette. A tárgyalást megelőző napokban azonban ismételten visszavonta a védője meghatalmazását, ezen a ponton azonban a Fővárosi Bíróság ugyanezt a védőt rendelte ki Portik védelmének ellátására. Ugyanakkor a védő arra hivatkozva, hogy a perbeszéddel még nincs teljesen kész, nem tartotta meg a védőbeszédét. Ezzel egy igen érdekes eljárásjogi helyzetet teremtve.

Ezt követően a Fővárosi Törvényszék az eljárást azzal folytatta, hogy felszólította a vádlottakat az utolsó szó jogán történő felszólalásra, melyet Gyárfás Tamás néhány percben, Portik Tamás két tárgyalási napon keresztül adott elő.

Ítélet

A Fővárosi Főügyészség vádiratában foglalt tényállás alapján a bíró bűnösnek mondta ki Gyárfás Tamást bűnsegédként elkövetett emberölésben. Büntetése 7 év szabadságvesztés és 10 év eltiltás a közügyektől. dr. Póta Péter döntése szerint legkorábban csak akkor szabadulhat, ha már letöltötte a büntetésének minimum négyötödét.

Portik Tamás másodrendű vádlottnak pedig helyt adva a perújításnak, bűnösnek mondta ki felbujtóként elkövetett emberölésben, így életfogytiglani fegyházra ítélte, ahonnan legkorábban 20 év múlva szabadulhat.

Az ítélet kihirdetése után a fellebbezésekre került sor. Az ügyész Gyárfás Tamás vádlott vonatkozásában súlyosításért, a szabadságvesztés tartamának emelése érdekében, míg Portik Tamás vádlott vonatkozásában a feltétele szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjának a maximumban történő kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést. 

Gyárfás Tamás vádlott és védője felmentésért, megalapozatlanság miatt és anyagi és eljárásjogi jogszabálysértés miatt jelentett be fellebbezést, míg Portik Tamás és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

Ezt követően az ügyész indítványozta Gyárfás Tamás vádlott letartóztatásának elrendelését. Gyárfás Tamás és védője az indítvány elutasítását és legfeljebb enyhébb kényszerintézkedés elrendelését kérték. A bíróság azonban sem a letartóztatást, sem más enyhébb kényszerintézkedést nem rendelt el. Gyárfás Tamás így szabadon távozhatott a törvényszékről. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top