Nagy a baj! Egyre sósabb a Balaton vize

F.C. | 2024. Október 03.
Teljesen átalakulhat a tó ökoszisztémája.

Egy érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában a tihanyi székhelyű HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. A Földön szinte mindenhol növekszik az édesvizek sótartalma, így a Balatoné is. A szalinizáció jelenségnek a legfőbb kiváltó okai a bányászat, a kőolaj- és gázkitermelés, az utak sózása, a műtrágyahasználat, valamint a tájhasználat változása. A klímaváltozás pedig csak tovább erősíti a növekvő szalinizáció hatásait.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság kutatási adataiból az rajzolódik ki, hogy a Balaton vizének a sótartalma a 19. század végétől a 20. század közepéig nem változott, ezt követően azonban az utóbbi 50 évben tartós és napjainkig tartó növekedése indult meg. Az összes ion koncentráció a tó egész területén – a történeti háttérnek tekinthető – 450 mg/l értékről napjainkra 620-690 mg/l körülire nőtt.

Eszerint a Balaton egészen az 1980-as évek elejéig édesvizű tó volt, de ma már édes-sós átmeneti vizű.

A Balaton sótartalmának növekedése a klímaváltozással is összefügg, ugyanis amíg korábban ilyen nem fordult elő az ezredfordulót követően napjainkig 9 alkalommal volt a tó éves vízmérlege negatív, azaz a hozzáfolyás és a csapadék nem fedezte a párolgást, ami szükségszerűen növelte a víz tartózkodási idejét a tóban, ami az oldott sók töménységének növekedését eredményezte.

A sótartalom növekedése hatással van a tó ökológiai rendszerére.

Amennyiben a sótartalom növekedésének tendenciája nem változik, 50 év múlva a Balaton sótartalma megközelíti az 1000 mg/l értéket, amely a tavi élővilág jelentős megváltozását okozhatja – figyelmeztetnek a kutatók.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Vasvári Tamás

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version