Áltemetéseket rendeznek a Facebookon valódi halottaknak, közben lenyúlják a gyászolók bankkártya-adatait

Á.K. | 2024. Október 12.
Kihasználva a gyászolókat, a csalók hamis temetési élő közvetítési csoportokat hoznak létre a Facebookon, aztán az áldozataikat megtévesztve kicsalják a bankkártya-adataikat.

Újfajta csalási technika van terjedőben. Egy valóban létező személy halála után a csalók állítólag hamis Facebook-csoportokat hoznak létre, amelyek tartalmazzák az összes helyes temetési információt, emiatt igen hatásosan vezetnek félre. Ezután célba veszik a csoporthoz csatlakozó barátokat és családtagokat, és rosszindulatú linkekkel támadják meg őket, amelyek bankkártya-adatokat kérnek azért cserébe, hogy élőben nézhessék a temetés közvetítését – hívja fel a veszélyre a figyelmet a Vice.

Egyes csoportok még arra is megkérik a gyászolókat, hogy adományozzanak az elhunyt nevében, újabb tételt adva ezzel a csaláshoz. Ebben a csalásban az a leggonoszabb, hogy olyan embereket céloz meg, akik a gyász miatt amúgy is a legsebezhetőbbek.

Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

A csalók központja Bangladesben található, és a temetések mellett esküvők, diplomaosztók és más közösségi események élő közvetítéseivel is házalnak a családtagoknak és a barátoknak.

A lap néhány segítő tippet is ad, amivel védekezhetünk. Eszerint érdemes privátban tartani a Facebook ismerőslistádat, valamint korlátozni kell, hogy ki posztolhat az idővonaladra. És természetesen légy óvatos minden olyan linkkel vagy weboldallal, amely temetési szolgáltatásokkal kapcsolatban bankkártya-adatokat kér.

Egyelőre azzal kapcsolatban szerencsére nem érkezett információ, hogy a csalásfajtát Magyarországon is bevetették volna, de ahogy ezeknél lenni szokott: ami késik, nem múlik. Itthon legutóbb a BKK nevében próbáltak pénzeket legombolni a csalók.

Exit mobile version