nlc.hu
Aktuális

Letett a kormány a szociális temetés bevezetéséről

Hivatalos: végleg letett a kormány a szociális temetés bevezetéséről

Egy salátatörvényben rejtették el a paragrafust, amiben végleg letesznek a 2013 óta halogatott törvény bevezetéséről. Indoklás természetesen nincs.

A legutolsó határidő az úgynevezett szociális temetés bevezetésére 2025 lett volna, de többszöri halasztás után úgy tűnik a kormány végleg meghátrált a saját népszerűtlen tervétől, és csendben szőnyeg alá söpörték az általuk kezdeményezett intézkedést. „A jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében egyes törvények módosításáról” szóló saláta-törvényjavaslatban rejtették el az erről szóló paragrafust – fedezte fel a hvg.

sírhely

Elbúcsúztatták a szociális temetés tervét (fotó: Getty Images)

Az előterjesztő Tuzson Bence igazságügyi miniszter nem fűzött indoklást a döntéshez, sőt azt sem magyarázta meg, mi köze ennek a törvényjavaslat címéhez, pedig egy másik, a jogalkotási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatában éppen most akarja megerősíteni, hogy a jogszabályokhoz kötelező indoklást adni.

A 2013-as eredeti koncepció abból indult ki, hogy a temetkezési törvény módosításával a rászorulóknak az állam adna sírhelyet és koporsót/urnát, de az elhunyt rokonának vállalnia kell, hogy közreműködik a halott temetésre való előkészítésében, a sírásásban és a visszahantolásban. Az elképzelést az önkormányzatok és a közvélemény részéről is erős ellenszenv fogadta. Több próbálkozás után legutóbb 2022-ben próbálták bevezetni, kevés sikerrel, és most végleg eltemették a tervet. Reméljük, személyesen ásták meg a sírját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top