Levélben üzent a NAV, egymillió forint is lehet a bírság

F.C. | 2024. Október 18.
Neked is jött NAV-értesítés? Egymilliós bírságot is kaphatsz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal több mint 3 ezer vállalkozásnak küldött tájékoztatást, mert hiba van a számlaadat-szolgáltatásukban vagy az áfabevallásukban. A NAV közleménye szerint az érintettek lehetőséget kapnak a hibájuk javítására.

Azon adózok, akik nem javítják a hibákat, hatósági eljárásra számíthatnak. Az áfa alapot és/vagy áfát érintő hibákat különösen ajánlott javítani és az esetleges kapcsolódó önellenőrzéseket is érdemes elvégezni – hívja fel a figyelmet az RSM bloggere – , ugyanis ezáltal megelőzhető az adóhatósági revízió és annak potenciális további jogkövetkezménye, így például a mulasztási bírság, adóbírság, vagy a késedelmi pótlék.

Célszerű az elírásokat is mielőbb javítani, mert a pontatlan adatok miatt akár 1 millió forintos bírságot is kaphatnak számlánként.

A NAV pontos adatokért indított akciója hármas célt szolgál: az ügyfélcentrikus szemlélet erősítése, az adózói tudatosság növelése mellett ez a tisztességes adófizetők érdeke is. A tiszta adatok összességében több tízmilliárd forintot hozhatnak az államkasszának. Könnyebben kiszűrhetők például a fiktív számlázók. Ha zavarosak az adatok, akkor lehet, hogy „csak” a számlaszám elírásáról van szó, de az is lehet, hogy egy csalárd vállalkozás fiktív számla alapján igényelte vissza azt az adót, ami a költségvetésbe soha nem folyt be.

Azt javasolják, hogy a vállalkozásoknak érdemes az eÁFA-rendszert választaniuk, mert így minimálisra csökkenthetők az adateltérések és a hibázási lehetőségek, továbbá az adminisztrációs teher is csökkenthető.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László 

Exit mobile version