15 dolog, ami csak Izlandon eshet meg veled

Czvitkovits Judit | Fotózta: Czvitkovits Judit | 2016. Április 19.
Abban a pillanatban, amikor megérkezett velem a repülőgép Izlandra, tudtam, ez valami nagyon jó dolog kezdete. Nem tévedtem. Érintetlen természet, csodás emberek, fantasztikus ízek vártak rám. Élménybeszámoló képekben – 2. rész.

1. Izlandon található a világ egyik legvadabb leszállópályája

15 dolog, ami csak Izlandon eshet meg veled

Aki szereti az extrém helyzeteket, ne hagyja ki a Reykjavík–Ísafjörður-repülőutat, a célállomáson ugyanis a leszállópálya közvetlenül egy hegygerinc és egy fjord szorításában található. (Nézd meg videón, mennyire “meredek” történet a leszállás!)

 

A Wizz Air heti két járatot üzemeltet Budapestről Keflavíkra: szerdai és vasárnapi napokon.
 

 

2. Izlandon él Helga! 

 Ha már Ísafjörðurben van az ember, ne szalassza el Helgát, a település legcsodálatosabb idegenvezetőjét, aki tradicionális öltözetben úgy vezet körbe a fagyos településen, hogy eszedbe sem jut unatkozni. A sziget amúgy a jópofa Helgák országa, akiket kivételes humorral, életerővel és szemlélettel áldott meg a sors.

3. Izlandon bele kell fulladni a kakukkfüves hallevesbe

 Az országban nincs étkezés leves nélkül, a levesek királynője pedig egyértelműen a halleves: rendszerint lazacfélékből, rákból és tőkehalból készül, de van benne kakukkfű, póréhagyma, zellergumó, snidling, sűrített paradicsom, vörösbor, konyak és tejszín. Hab a tortán, hogy házi készítésű kenyérrel, zsemlével tálalják.

4. Izlandon a szárított hal a chips

Harðfiskur névre hallgat az izlandi szárított hal, ami kizárólag a téli hónapokban készül. A kifogott halat (húsát, fejét, bőrét, vázát) sózzák, majd fémhálóval borított “ketrecekben” szárítják.

A szárított halat vagy egészben, vagy por formájában értékesítik, amiből aztán ételízesítő vagy épp állateledel készül. A szárított halfejek zömét Afrikába exportálják, ott ugyanis szakrális erőt tulajdonítanak neki.

5. Izlandon még a legparányibb előétel is csúcsélmény

 Egy gasztrofanatikus számára Izland maga a mennyország: még az isten háta mögötti kis településeken is olyan ízcsodákban lehet részed, hogy azt megemlegeted. Az előételeket kihagyni bűn – a “halas” idegenvezetést meg pláne.

6. Izlandon nem létezik lehetetlen

 Izlandon nincs olyan, hogy túl nagy hó, túl erős szél, túl magas hegy, túl veszélyes jég, mert a felfújható kerekű, sokváltós szuperdzsip a legelképesztőbb helyekre is felmászik, ahol aztán megtapasztalhatja a magyar lélek, hogy mit jelent a hóvihar és a mínuszok. 

7. Izlandon kicsit mást jelent a gyógyfürdő

 Szinte minden településen, hotel mellett találni olyan hőforrásokra telepített “kádakat”, amelyekben bárki fürdőzhet. A dolog legerősebb része, hogy közben olyan panoráma tárul eléd, hogy legszívesebben soha nem mennél haza.

8. Izlandon ismerik a mesemondás erejét

Míg itthon szakértők hívják fel a figyelmet a mese erejére és fontosságára, addig Izlandon ez alap. A vikingekről szóló történeteket például igazi vikingkunyhókban, a tűz körül hallgathatod.

9. Izlandon boldog tehenek élnek

 A sziget egyik leghíresebb farmja, ami az ország tej-, sajt- és vajellátásának nagy részét adja, egészen elképesztő módon üzemel, itt ugyanis tényleg boldog tehenek adják a tejet; még a félelmetes tejfejő automatába is maguktól lépnek be az állatok. A képen épp Hello Kitty!-t masszírozza a gép.

 Az állatok kizsigerelése itt ismeretlen, minden egyes tehénről tudják, mennyi tejet adott, mikor kell pihennie, mikor ellett.

 

 

 

A tanyán nemcsak a tehenek boldogok, jó itt macskának, nyuszinak és kutyának lenni is.

 Itt a farmerélet a gyerekek számára is vonzó, nem riadnak vissza a nehéz fizikai munkától. A képen látható két kis segítő például önként jelentkezett a gazdánál, hogy kicsit megtapasztalhassa, milyen az élet egy tanyán.

10. Izland kikötőiben enni jó

 Aki biztosra akar menni, és nem túl drágán jót akar enni, a kikötőkben nem fog mellé.

 

 

 

 

 

11. Izlandon találkozik két kontinens

 Külön izgalom, hogy Izlandon található az a határvonal, ahol az eurázsiai és az észak-amerikai kontinens tektonikus lemezei találkoznak. Ahogy a képen is látható, nem kell hatalmas látványra számítani, mégis borzasztóan jó érzés átsétálni a két lemezt összekötő hídon.

12. Izlandon cuki madarakat esznek  

 Izlandon az állatvilág egyik legtündéribb madara, a fekete-fehér tollazatú, színes (piros, sárga, kék) csőrű költözőmadár, a lunda is simán a tányéron végzi – például édesburgonya és bogyós gyümölcsök kíséretében.

13. Izlandon olyan puha a bárányhús, mint a vaj

Aki igazi, páratlan, megismételhetetlen izlandi bárányhúsra vágyik, rendelés előtt kérdezze meg a pincért, hogy a hús hazai-e vagy import, a szigeten ugyanis egyre kevesebb a bárány.

14. Izlandon sót enni kötelező

 Kakukkfüves, füstölt, édesgyökérízű és lávás: a szigeten készülnek azok a világhírű sók, amelyek előállításának alapjai még a 17. századból valók. Az ízletes sókat egyenesen az óceánból nyert vízből, geotermikus energia felhasználásával kristályosítják ki – nulla szén-dioxid-kibocsátás mellett.

15. Izlandon simán megesik, hogy elbőgöd magad a gyönyörűségtől egy fekete fölött

Izland az NLCafén!

Exit mobile version