Utazás

10 dolog, amit tudnod kell Izlandról

Izland gyéren lakott föld messze északon, a hatalmas, működő tűzhányók, a jeges hegycsúcsok és mély gleccserek világa, ahol megtapasztalható a természet nyers, romlatlan szépsége. Csakhogy Izland ennél jóval több: az érintetlen tájak lélegzetelállító szépsége saját jelentéktelenségére emlékezteti a látogatót, az égbolton északi fény ragyog, és az itt élő emberek elképesztő dolgokra képesek.

1. Szigetország a világ tetején

Európa második, a világ 18. legnagyobb szigete, mely Európához, Skandináviához tartozik, már ami a nyelvet, a kultúrát és a gazdaságát illeti. Mivel vulkáni eredetű, és 26 működő vulkánnal rendelkezik, területe állandóan növekszik (összesen 140 vulkán található a szigeten). A mind közül legismertebb és legnépszerűbb a Hekla 1491 méter magas, de sokak számára a Snæfell sem idegen – főleg ha olvasták Verne Utazás a Föld középpontja felé című regényét (ennek a vulkánnak a kárterébe ereszkednek le a mű hősei). Néhány éve pedig az Eyjafjallajökull kitörése miatt nem szállhattak fel hetekig a repülőgépek Európában.

Fotó: Etienne De Malglaive/Getty Images
Fotó: Etienne De Malglaive – Getty Images

2. Óriások jégtakarója

Izland teljes területének 10 százalékát állandó jégtakaró borítja. Európa legnagyobb összefüggő jégmezőjével is a szigetország dicsekedhet: ez a Vatnajökull, amely 8000 négyzetkilométeren fekszik, és helyenként egy kilométer vastag.

10 dolog, amit tudnod kell Izlandról

3. Hiányzó folyók és csodás vízesések

Bármilyen különös, Izlandon nincsenek hosszabb folyók, ugyanis a sziget belseje száraz és nagyon hideg. Ehelyett a vidék bővelkedik lélegzetelállító zuhatagokban, mely vonzza a turistákat.

10 dolog, amit tudnod kell Izlandról

4. Káprázatos északi fény

Aki itt él, két évszakot ismer csak: a telet és a nyarat. Nyáron a nappalok elképesztően hosszúak: 20 óráig is eltartanak, télen viszont csak dél körül látjuk néhány órára a napot. Gyakran fúj a szél, ritka a zivatar, és ősszel, valamint tél elején feltűnik az égbolton az északi fény, az aurora borealis.

10 dolog, amit tudnod kell Izlandról

5. Izland lakói

A sziget már az ókorban is ismert volt Thule néven, de csak a kelták és a vikingek léptek földjére, akiket ír szerzetesek követtek. A 9. században kezdték benépesíteni az addig lakatlan vidéket a vikingek, skótok és írek – a mai Izlandi Köztársaság lakói e három nép leszármazottai. Gyéren lakott országról van szó, mintegy 330 ezren élnek itt, ám e szám megháromszorozódik az idelátogató turisták miatt.

10 dolog, amit tudnod kell Izlandról

6. A világ legrégebbi parlamentje

Bár a kereszténységet velünk egy időben vették fel, törvényhozó testületük, az Alpingi még ennél is régebbi: 930 körül jött létre. 63 tagja van, akiket 4 évente választanak. A kormányfő itt is a miniszterelnök.

10 dolog, amit tudnod kell Izlandról

7. Érdekességek a gyengébb nemről

Kutatások igazolják, hogy a ma itt élő nők ősei kelták voltak. Itt nem szokás, hogy a férjezett nők felvegyék a férjük nevét. Izlandon megbecsülik a nőket: 1980-ban iktatták be a világon elsőként a demokratikusan megválasztott női államfőt, majd 2009-ben az első leszbikus miniszterelnöknőt.

Johanna Sigurdardottir izlandi miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár
Johanna Sigurdardottir izlandi miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár

8. Együttműködés a természettel

Az izlandiak használják a sziget természeti erőforrásait, de nem kihasználják azokat. Mivel itt rengeteg gejzír található, a meleg víz és fűtés olyan olcsó, hogy mindenki számára könnyedén elérhető és megfizethető. Még mindig gyakran láthatók félig földbe ásott házak, melyek tetejét hőszigetelő növényzet borítja – látványnak sem utolsók, amellett, hogy alacsony az energiafelhasználásuk.

10 dolog, amit tudnod kell Izlandról

9. A szemetelés ismeretlen fogalom

A közterületen történő szemetelés Izlandon szinte ismeretlen fogalom. A tisztaság és rendezettség szemmel láthatóan a hétköznapi élet része a szigeten.

10 dolog, amit tudnod kell Izlandról

10. Kék Lagúna

A 38 fokos termálforrás gyógyvize és a medence alján lévő iszapréteg együttes gyógyhatása párosul itt a különleges természeti környezettel. A Kék Lagúna világszerte ismert és az egyik legnépszerűbb turistacsalogató Izlandon. A sziget egyetlen repülőterétől, Keflavíktól mindössze 20 kilométerre található egy lávamező közepén.

10 dolog, amit tudnod kell Izlandról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top